Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravské řeky trápí sucho, hladiny jsou pod obvyklým stavem

I přes chladnější počasí a déšť se řeky v povodí Moravy a Dyje stále nevyrovnaly s následky sucha. Hladiny na tocích zůstávají pod dlouhodobými průměrnými hodnotami, nejčastěji dosahují deset až 80 procent obvyklého množství, řekla dnes mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

V Jihomoravském kraji zaznamenal podnik výrazně nižší hladinu na sedmi místech. Stejné problémy jsou i ve Zlínském a Olomouckém kraji. Povodí pod vodními díly zajišťuje minimální průtoky pro zachování biologického života a odběry pitné vody.

"Celkem na 30 místech v naší správě je stále dosažena hranice sucha a denně klesá také hladina ve vodních nádržích. Například denní pokles hladiny na vodní nádrži Vranov je šest centimetrů," uvedl ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

V Jihomoravském kraji se situace týká sedmi míst. Necelých 40 procent obvyklého množství vody je v Oslavě v Oslavanech na Brněnsku a v řece Jihlavě v Ivančicích na Brněnsku. Na 40 procentech obvyklého množství vody je hladina Moravy ve Strážnici na Hodonínsku. Necelých 50 procent zjistili pracovníci Povodí Moravy ve Svitavě v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku, kolem 56 procent v Dyji v Ladné na Břeclavsku, 62 procent ve Svratce v Židlochovicích na Brněnsku a 80 procent ve Svratce ve Veverské Bítýšce na Brněnsku. Nižší hladiny jsou na tocích ve Zlínském a Olomouckém kraji, kde se například na Moravě v Moravičanech na Šumpersku nebo na Bečvě v Dluhonicích na Přerovsku a na Dřevnici ve Zlíně pohybuje hladina mezi 20 až 30 procenty obvyklého množství.

Podle Tomíčkové aktuální předpověď pro nejbližší dny udává, že hladiny sledovaných toků budou nadále většinou setrvalé, případně jen slabě rozkolísané. "Povodí Moravy stále apeluje na hospodárné využívání vodních zdrojů, dodržování manipulačních řádů rybníků a odběrů povrchových vod," uvedla Tomíčková.

Pod vodními díly podle ní upravuje Povodí Moravy odtoky tak, aby zajistilo minimální průtoky pro zachování biologického života v řekách a potocích a dále zajistilo odběry zejména pitné vody a regulované vody pro závlahy. Podnik manipulaci trvale upravuje tak, aby se voda co nejvíce využila a neodtékala bez využití z našeho území. Naplněnost zásobních prostor se pohybuje v rozmezí 60 až 100 procent.

Zdroj: ČTK

Štítky Povodí Moravy (státní podnik), Jihomoravský kraj, Morava, Brněnsko, Dyje, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Svratka, Vodní nádrž Vranov, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské řeky trápí sucho, hladiny jsou pod obvyklým stavem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.