Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mezi 1000 nejlepších vín světa je 30 vín z ČR

V prestižní francouzské publikaci 1000 Vins du Monde bude letos 30 vín z České republiky. Je to o čtyři více než v loňském roce, informoval dnes Vinařský fond. Publikace sdružuje nejlepší vína světa. Například Itálie v ní má jen 16 vzorků.

Význam sborníku je srovnatelný s michelinským průvodcem, v němž hledají inspiraci obdivovatelé nejlepší světové gastronomie. "Zařazení do publikace 1000 Vins du Monde vnímáme velmi pozitivně, zejména z obchodního hlediska to přinese vinařům zvýšený zájem o jejich vína," uvedl Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Nejvíce vín v průvodci, a to celkem 255, má tradičně hostitelská země soutěže - Francie. Španělsko má v publikaci 43 vín, Itálie 16, Portugalsko 29, Argentina 12 a například Kanada deset vín. Slovensko se může pochlubit 17 víny.

Publikace 1000 Vins du Monde vychází v návaznosti na 21. ročník prestižní mezinárodní soutěže vín Vinalies Internationales. Té se, které se v Paříži pravidelně účastní moravská a česká vína.

Nejvíce vzorků z českých a moravských vinařů má v publikaci Vinařství Horák se čtyřmi víny, po třech vzorcích má v knize Vinařství Krist nebo vinaři Josef Dufek a Štěpán Maňák.

Zdroj: ČTK

Štítky víno, Česko, vinařství, Itálie, Vinařský fond, Francie, Španělsko, Portugalsko, Argentina, Kanada, Josef Dufek, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi 1000 nejlepších vín světa je 30 vín z ČR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.