Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Obchod mezi Českem a Německem letos patrně dál poroste

Obchod mezi Českem a Německem letos patrně dál poroste. Loni objem vzájemného zahraničního obchodu dosáhl rekordní výše 1,996 bilionu korun, letos možná poprvé překročí hranici dvou bilionů korun. ČTK to na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně dnes řekl ředitel Česko-německé obchodní a průmyslové komory Bernard Bauer.

"Jen od ledna do července 2015 se obrat česko-německého obchodu vyšplhal na 1240 miliard korun, má tedy našlápnuto k dosažení, ne-li překročení dvoubilionové hranice," uvedl Bauer.

Kromě krizových let 2008 a 2009, kdy nastal menší propad, má obchod mezi oběma zeměmi rostoucí tendenci. Loni směřovala téměř třetina českého vývozu do Německa, na dovozu do ČR se Německo podílelo jednou čtvrtinou. Z pohledu Německa bylo Česko v loňském roce v žebříčku obchodních partnerů na jedenáctém místě, oproti roku 2013 si tak o jednu pozici polepšilo.

Mezi nejobchodovanější vyvážené i dovážené komodity patří automobily a stroje a jejich součásti, kovové, plastové a elektrotechnické výrobky.

Česká republika je pro Německo dlouhodobě atraktivní investiční lokalitou. Vloni přitekly do ČR z Německa přímé zahraniční investice ve výši 81 miliard korun, což jsou dvě třetiny přílivu všech zahraničních investic v roce 2014.

"V České republice aktivně působí více než čtyři tisíce německých firem a jen ty největší z nich vytvářejí odhadem 150.000 pracovních míst," dodal Bauer. V letech 1993 až 2014 investovalo Německo v ČR dohromady 605 miliard korun a je tak největším zahraničním investorem v Česku.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, Německo, obchod, Bernard Bauer, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchod mezi Českem a Německem letos patrně dál poroste  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.