Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počet jihomoravských seniorů roste, tvoří 1/5 z 1,2 mil. obyvatel

V Jihomoravském kraji roste počet seniorů nad 65 let, kterých je v současnosti více než 213.000 mezi 1,2 milionu obyvatel. Zatímco před deseti lety tvořili lidé starší 65 let asi 15 procent obyvatelstva kraje, nyní je to skoro pětina, sdělil dnes ČTK Karel Adam z brněnské pobočky Českého statistického úřadu Jihomoravského kraje. Podle mluvčí Diecézní charity Brno Diany Tuyet-Lan Kosinové panuje ve společnosti nevlídný postoj k seniorům, který pak může vyústit v averzi starších vůči mladé generaci. Charita proto pořádá poslední zářijový den koncert, na kterém mohou lidé na seniory přispět.

Koncert začne v 19:00 v katedrále sv. Petra a Pavla v centru Brna. "Vystoupí na něm kapela Svítání se Symfonickým orchestrem Konzervatoře Brno a Pěvecké sdružení Magnificat pod vedením Petra Kolaře," informovala Kosinová.

"Časně podzimní koncert v brněnské katedrále bude výjimečný díky spolupráci se Symfonickým orchestrem Konzervatoře Brno pod vedením Stanislava Kummera a rovněž zapojením výborného místního sboru pod vedením dirigentova kolegy a jednoho z nejlepších brněnských varhaníků Petra Kolaře," uvedl vedoucí souboru Svítání Jiří Fadrný.

Vstupné je 250 korun. Výtěžek poputuje na seniory. "Poslouží Chráněnému bydlení svaté Anežky pro seniory, Domovu pokojného stáří Kamenná, Charitní pečovatelské službě a Charitní ošetřovatelské službě," vyjmenovala Kosinová.    

Podle ní má Jihomoravský kraj nejvyšší index stáří, který vyjadřuje, kolik je v populaci obyvatel ve věku 60 a více let na 100 dětí ve věku do 14 let. "Lze tedy říct, že ačkoliv je na jižní Moravě relativně vysoká porodnost, seniorů je více než dětí. Demografický vývoz naznačuje, že celá Evropa stárne. Do roku 2030 se předpokládá vzestup populace seniorů v České republice až o 60 procent. Každý 20. občan bude starší 85 let," řekla Kosinová.

Dodala, že v České republice panuje nevlídný postoj k seniorům. "Jsou na obtíž a mladá generace není vedená k úctě ke stáří. Naopak panuje zase často generační averze seniorů vůči mladé generaci. Charita chápe stáří jako obohacení pro společnost a usiluje o zachování co nejaktivnějšího stáří po co nejdelší možnou dobu," dodala mluvčí.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Brno, stáří, Karel Adam, Český statistický úřad, koncert, Petr Kolař, Česko, Jiří Fadrný, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet jihomoravských seniorů roste, tvoří 1/5 z 1,2 mil. obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.