Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zastupitelé Brna schválili provedení 200 změn v územním plánu

Brno může provést zhruba 200 změn v územním plánu, schválili brněnští zastupitelé. Proces jejich přeměny potrvá přes rok, řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ), který je za územní plánování zodpovědný.

Změny se týkají především výstavby rodinných a bytových domů. Podle Andera zastupitelé vyřadili z balíku několik změn, které ještě musí město projednat s městskými částmi.

Brno se řídí 20 let starým územním plánem, který se má postupně měnit s ohledem k potřebám města. Loni zastupitelé schválili obří aktualizaci zastaralého plánu, která podle bývalého vedení reagovala na potřeby města, aby se rozvíjelo. Letos v lednu ale aktualizaci na podnět aktivistů zrušil Krajský soud v Brně pro nepřezkoumatelnost některých rozhodnutí. Město proto chce nejpotřebnější změny z aktualizace, které nejsou konfliktní, dělat po částech do doby, než vznikne nový územní plán města. To může trvat i několik let. První část změn s protipovodňovými opatřeními zastupitelé schválili letos v dubnu.

Pro druhý balík dnes hlasovalo 35 z 55 zastupitelů. Některé změny však zastupitelé vyřadili. "Patří mezi ně například záležitost výstavby obchvatu v městské části Maloměřice-Obřany," uvedl Ander. Město podle něj mělo na projekt jiný pohled než městská část, a proto musejí obě radnice o věci ještě jednat. Potom rada zařadí změny do dalšího balíku, který předloží zastupitelstvu ke schválení.

Město nyní může zahájit pořizování schválených změn. "Potrvá to ale více než jeden rok, takže by mohly začít platit odhadem na začátku roku 2017," řekl Ander. Balík obsahoval změny, se kterými se na magistrát obrátili lidé, firmy a některé navrhly městské části. "Nemají celoměstský význam, ale lidé na ně čekají od období mezi roky 2002 až 2010, kdy se žádné změny kvůli přípravě aktualizace nedělaly. Když soud aktualizaci zrušil, nemůžeme lidem říct, aby si zase několik let počkali na nový územní plán. Proto nekonfliktní změny provedeme postupně," uvedl Ander.

Změny, s nimiž dnes zastupitelé souhlasili, se týkají například možnosti výstavby rodinných domů v Řečkovicích a jiných městských částech nebo o rozšíření areálu Vysokého učení technického pod Palackého vrchem.

Brno začne nový územní plán pořizovat až v době, kdy budou hotové Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Krajský dokument totiž zrušil v roce 2012 Nejvyšší správní soud. Jihomoravský kraj nyní připravuje zásady nové. "Nový územní plán města je otázka odhadem tak šesti let. Do té doby budeme provádět změny," dodal Ander.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Martin Ander, územní plán, městská část, stavba, Krajský soud v Brně, Jihomoravský kraj, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Brna schválili provedení 200 změn v územním plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.