Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odborníci vyčistí od nánosů brněnskou barokní kašnu Parnas

Odborníci vyčistí kašnu Parnas, která dominuje historickému Zelnému trhu v centru Brna. Práce skončí v listopadu a přijdou na tři čtvrtě milionu korun. Řekla to dnes místostarostka radnice Brno-střed Jasna Flamiková. Kašna zachycuje jeskyni a je bohatě zdobena alegorickými postavami a bájnými zvířaty.

"Obnovou projde především hlavní kamenný korpus kašny v podobě skaliska, sochařská výzdoba, kterou tvoří pětice figur, vnější plochy nádrže, schodišťové stupně, chrliče vody a také patníky kolem kašny," doplnila místostarostka.

Povrch kamenných prvků bude očištěn hlavně od nečistot, mikroflóry a případných nápisů, opraveno bude i tmelení a kámen bude zpevněn. Kovové součásti budou natřeny černou barvou.

Barokní kašna Parnas, jejíž nádrž má půdorys šesticípé hvězdy, patří ke kulturním památkám. Postavena byla v letech 1690 až 1695 podle návrhu vídeňského architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Na sochařské výzdobě se podílel i brněnský sochař Antonín Riga. Zelný trh byl v uplynulých měsících upraven a předlážděn.

Zdroj: ČTK

Štítky kašna, Parnas, Jasna Flamiková, Zelný trh (Brno), Brno, Brno-střed, Antonín Riga, Erlach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci vyčistí od nánosů brněnskou barokní kašnu Parnas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.