Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koncert pod širým nebem zahájil sezonu Národního divadla Brno

Koncert pod širým nebem včera zahájil sezonu Národního divadla Brno. Na prostranství před Janáčkovým divadlem jej podle odhadu sledovala více než tisícovka lidí. Vystoupil orchestr se sborem, sólisté operního souboru i tanečníci z baletu.

Zazněla hudba z úspěšných inscenací na repertoáru divadla i z novinek připravovaných na sezonu 2015/2016. Koncert otevřela předehra z Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany. Následoval například sbor Daleko široko z Její pastorkyně. Nová inscenace nejslavnější opery Leoše Janáčka patří k očekávaným přírůstkům na repertoáru operního souboru. Premiéru má za měsíc.

Potleskem dnes publikum odměnilo třeba předehru z opery Carmen a slavnou Habaneru v podání Václavy Krejčí Houskové z téhož díla skladatele Georgese Bizeta. Carmen patří k dalším novinkám připravovaným pro začínající sezonu. Jako ochutnávka dnes zazněla ještě árie Escamilla v podání Jiřího Sulženka.

Tanečníci Ivan Popov a Andrea Smejkalová vystoupili v duetu z Labutího jezera, které je podle uměleckého šéfa Mária Radačovského jednou z vlajkových lodí baletního souboru Národního divadla Brno. Premiéru si dnes odbyla moderněji pojatá choreografie na první větu Páté symfonie Ludwiga van Beethovena.

Baletní soubor v začínající sezoně vůbec poprvé nastuduje choreografie slavného George Balanchina a úspěšného tvůrce českého původu Jiřího Kyliána. "Zařadíme se mezi 50 divadel na světě, která mají některou z Kyliánových choreografií na repertoáru," řekl umělecký šéf baletu Mário Radačovský.

Činohra Národního divadla Brno na úvod sezony připravuje horor Veroničin pokoj a novou adaptaci známého filmového příběhu Je třeba zabít Sekala. V hlavní roli se do Mahenova divadla po letech vrátí Igor Bareš.

Zdroj: ČTK

Štítky Národní divadlo Brno, divadlo, Leoš Janáček, Bedřich Smetana, choreografie, Georges Bizet, Ivan Popov, Ludwig van Beethoven, Prodaná nevěsta, Carmen Jones, George Balanchine, Jiří Kylián

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncert pod širým nebem zahájil sezonu Národního divadla Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.