Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začíná nový školní rok, do lavic poprvé usedlo 118 tisíc prvňáčků

V mateřských, základních a středních školách dnes začne nový školní rok. Obzvlášť slavnostní nádech bude mít dnešek pro 118.000 prvňáčků, kteří poprvé usednou do školních lavic, i jejich rodiče. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se zúčastnil zahájení nového školního roku na Gymnáziu v Tišnově.

V mateřských, základních, středních a vyšších odborných školách v tomto školním roce proti minulému přibude celkem 30.000 žáků. Vyšší bude počet dětí v základních školách a předškolních zařízeních, naopak se stále snižuje počet žáků středních škol.

Na dvou brněnských školách zahájí školní rok ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD). V Brně žije její rodina a také povede svou pětiletou dceru do školky.Valachová zahajuje školní rok poprvé, funkce se totiž ujala v červnu po Marcelu Chládkovi (ČSSD). Vedle základních škol Novolíšeňská a Vejrostova zavítala rovněž do mateřské školy Vinařská.

Stejně jako vždy bude školní rok přerušen řadou prázdnin. Jako první přijdou podzimní prázdniny, které letos připadají na čtvrtek 29. a pátek 30. října. Společně se státním svátkem 28. října a víkendem tak budou mít školáci pět dní volna. První pololetí končí 28. ledna 2016, jarní prázdniny budou v Brně 29.2. – 6.3.2016. Poslední den školního roku pak připadá na čtvrtek 30. června 2016.

Do prvních tříd ZŠ nastoupily přibližně 4000 žáků

Podle předběžných odhadů nastoupí do prvních tříd základních škol v Brně ve školním roce 2015/2016 zhruba 4000 prvňáků. Přesné číslo bude Magistrát města Brna znát ve druhé polovině září, kdy dostane od ředitelů všech 66 brněnských základních škol přesné údaje. V loňském školním roce nastoupilo do prvních tříd 3723 žáků.

Celkem navštěvuje základní školy v Brně téměř 27 000 školáků.

Zdroj: ČTK

Štítky školní rok, základní škola, Brno, Michal Hašek, Jihomoravský kraj, Tišnov, Kateřina Valachová, ČSSD, Marcel Chládek, jarní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná nový školní rok, do lavic poprvé usedlo 118 tisíc prvňáčků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.