Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Souhlasím
 

V Brně na Špilberku se představí brněnské pivovary

 
pátek, 28. srpna 2015, 10:21

Unikátní příležitost porovnat pivo z celkem osmi brněnských pivovarů budou mít o víkendu Brňané na hradu Špilberk. Akce se koná v souvislosti s výstavou Žít pivo, která mapuje historii brněnského pivovarnictví. ČTK to řekl Petr Holub z Muzea města Brna. Lidé také vyberou nejlepší brněnské pivo.

Počet pivovarů a minipivovarů v Brně stále roste. "Osm se jich akce účastní, chybí pouze Charlie´s Square, který stáčí pivo jen ve své hospodě. Dopravit ho jinam pro ně není technicky možné," uvedl Holub.

V nabídce tak bude na Špilberku produkce minipivovarů Pegas, Richard, Magistr, Lucky Bastard, Líšeňského pivovaru, Létajícího pivovaru Albert, Parního pivovaru Hauskrecht a pivovarského kolosu Starobrno.

"Zajímavostí je kočovný pivovar Albert, který svoje pivo distribuuje pouze do hospody U Alberta na Pellicově ulici. Pivo vaří různě v jiných pivovarech, v Pegasu, v Třebíči, ve Slavkově, Sokolově, Jihlavě, Horních Dubénkách nebo Potštejně," uvedl Holub.

K ochutnání nebudou o víkendu jen současná brněnská piva. Pivovar Lucky Bastard uvařil podle starobylé receptury speciální pivo Středověk, aby lidé poznali, jak dnes tolik oblíbený mok chutnal v dobách dávno minulých.

"Lucky Bastard Středověk je pšeničné pivo, kterým jsme se snažili přiblížit tomu, jak mohlo historicky pivo chutnat dle poznámek Tadeáše Hájka z Hájku. Podle dobových pramenů nebylo pivo polotmavé až tmavé, spíše na rozhraní mezi polotmavým a světlým pivem, jak jej známe v dnešní době," řekl jednatel minipivovaru Lucky Bastard Richard Hartmann.

Pivo Středověk je podle něj moderní interpretací. Současní pivovarníci nemohli použít historické varní náčiní, neboť veřejnosti prodávané pivo musí být vyrobeno na komerčním vybavení pivovaru a nelze jej například vařit nad otevřeným ohněm v hrnci mimo prostor daňového skladu a scezovat přes slámu do dřevěné kádě.

"Je pravděpodobné, že piva z doby 15. století byla z technologických důvodů více zakalená. Rozhodně však byla méně odleželá a nasycená oxidem uhličitým než jsme zvyklí dnes," uvedl Hartmann. Recepturu jeho pivovar sestavil ve spolupráci s Muzeem města Brna.

Zdroj: ČTK

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Všichni do podchodu. Na hlavním nádraží už...

  • Policie pomalu a jistě odhaluje gang zlodějů...

  • Schváleno! Brněnská sportoviště se po...

  • V Brně dnes otevřeli nejmodernější...

Reklama
 
 

Kam dál?

Nejstarší obyvatel zoo oslavil narozeniny. Fáben si musel dárek rozbalit sám

čtvrtek, 27. srpna 2015, 15:42

Nejstarší obyvatel brněnské zoo, šimpanz Fáben, oslavil ve čtvrtek 27. srpna své 36. narozeniny. Popřát mu přišla nejen...

V odstaveném voze na rakouské dálnici se našly desítky mrtvých běženců

čtvrtek, 27. srpna 2015, 14:32

Rakouská policie dnes na východě Rakouska nedaleko hranic s Maďarskem našla v odstaveném nákladním voze možná až...

Do prvních tříd ZŠ nastoupí přibližně 4000 žáků

čtvrtek, 27. srpna 2015, 09:06

Podle předběžných odhadů nastoupí do prvních tříd základních škol v Brně ve školním roce 2015/2016 zhruba 4000 prvňáků....