Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě začali vinaři prodávat burčák

Na jižní Moravě už začali vinaři prodávat burčák. Na řadu jdou rané odrůdy, zejména Irsai Oliver. Burčák lze ve vinařských obcích sehnat i za cenu pod 50 korun za litr, ve velkých městech ale může být i dvojnásobná.

Sezona burčáku teprve začíná. Burčák je částečně zkvašená šťáva z hroznů vinné révy. Pod názvem burčák se může prodávat jen v případě, že hrozny pocházejí z Česka. Podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye se prodejci už naučili burčák a částečně zkvašený hroznový mošt z ciziny na stáncích rozlišovat.

Někde s tím mají i tak problémy. "Tuzemských hroznů je nedostatek, takže i my vozíme část hroznů z Maďarska. Jejich kvalitu si hlídáme," uvedl Martin Zborovský z Vinařství V & M Zborovský, v.o.s. Velké Pavlovice na Břeclavsku. Podle něj rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým moštem například z Maďarska nepozná ani odborník. "Kvalita je na stejné úrovni, ne-li vyšší, protože hrozny v Maďarsku jsou více na jihu," uvedl Zborovský. Lidé prý ale proti dovozovému zboží mají předsudky.

Vinařství V & M Zborovský prodává burčák za 45-50 korun za litr ve své vinotéce. "Dovozem jde cena nahoru, v Praze stojí burčák i přes 100 korun," uvedl Zborovský. Podle něj jsou zatím hrozny lepší než vloni, kdy je napadla hniloba. Výnos bude ale patrně nižší. Na trhu je burčák z raných odrůd, zejména Irsai Oliver. Nabídka se bude postupně rozšiřovat o Muškát moravský nebo Müller Thurgau.

"V polovině září už budou odrůd na burčák mraky," uvedl Miloslav Machuča z Valtic na Břeclavsku. Burčák prodává u silnice za 60 korun za litr. Cena se podle něj nezměnila. Letos chce prodat čtyři až pět tisíc litrů. S prodejem začal už 14. srpna.

Zdroj: ČTK

Štítky burčák, Jihomoravský kraj, hrozen, Maďarsko, Vinařství V & M Zborovský, v.o.s., Svaz vinařů České republiky, Česko, okres Břeclav, Velké Pavlovice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě začali vinaři prodávat burčák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.