Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Slibovaná obří investice HTC v Brně se postupně hroutí

Slibovaná obří investice tchajwanské společnosti HTC v Brně se postupně hroutí. Podle České televize desítky zaměstnanců ještě před spuštěním provozu evropského servisního centra mobilních telefonů dostaly výpověď.

HTC zatím ani neuzavřela nájemní smlouvu s developerem CTP Invest. Řekl to Tomáš Budař z CTP. 

HTC v Brně slibovala až tisíc pracovních míst a přínos pro ekonomiku v hodnotě miliardy korun. Podle ČT byli doteď její zaměstnanci na nucené dovolené. Jedna z personálních agentur potvrdila, že má lidi původně určené pro HTC nasazené na jinou práci. Minimálně jednoho bývalého zaměstnance HTC má v evidenci podle televize i jihomoravský úřad práce.

"Úřad práce ČR neobdržel v tomto ohledu žádné oficiální informace. Nemůže se tedy k celé věci vyjadřovat. Nadále platí, že v případě zájmu zaměstnavatele je Úřad práce připraven pomoci při výběru vhodných uchazečů o zaměstnání," řekla mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Informace o propouštění v HTC nemá ani vedení brněnské radnice.

Budař řekl, že HTC dosud nemá uzavřenou nájemní smlouvu a připustil, že developer už firmě naznačil, že prostory, které pro ni připravil, potřebuje mít k dispozici. "Žádnou oficiální informaci ale o záměrech HTC nemáme. Takže informaci o tom, že propouštějí, nemohu potvrdit ani vyvrátit," uvedl Budař.

Ještě letos chtělo HTC v Brně nabídnout práci až třem stovkám lidí. Třetí největší výrobce mobilních telefonů avizoval, že v Brně zřídí své první servisní centrum v Evropě. V Brně se tak měla opravovat velká část telefonů této značky z celého kontinentu. Investice nepočítala s pobídkami státu. "Nenašli jsme možnost, jak by se do nich dostal druh činnosti, kterou bude HTC dělat," uvedl v květnu ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Jihomoravský kraj firmě nabídl spolupráci škol nebo pomoc při koordinaci veřejné dopravy pro zaměstnance. "Potíže HTC mají globální příčiny, které nemůže kraj ani vláda ovlivnit. Věřím, že je jižní Morava natolik atraktivní, že si další investory najde, jsem v kontaktu s ministrem průmyslu a obchodu (Janem) Mládkem i vládní agenturou CzechInvest," uvedl dnes v reakci na kroky HTC jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

HTC v polovině srpna oznámila, že hodlá globálně snížit svou celkovou pracovní sílu o zhruba 15 procent a provozní výdaje o více než třetinu. Podnik má problémy s prodejem svých výrobků a očekává v tomto čtvrtletí čistou ztrátu.

Zdroj: ČTK

Štítky HTC, Brno, Česká televize, Úřad práce České republiky, CTP, ČSSD, Česko, Kateřina Beránková, Jihomoravský kraj, Jan Mládek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slibovaná obří investice HTC v Brně se postupně hroutí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.