Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Firemní dobrovolníci vymalovali dětské centrum

Zapojováním dobrovolnických dní do firemní filosofie a naplňováním konceptu společenské odpovědnosti (CSR) se dnes zabývá mnoho firem.

Ty se tak chtějí odlišit od konkurence, dát svému podnikání přidanou hodnotu, stát se pro potenciální zaměstnance i zákazníky důvěryhodnější a podpořit tak status společensky uvědomělého podniku.

V Brně a jeho nejbližším okolí je tohle vše možné v rámci projektu „Spouštíme lavinu dobrovolnictví“, který je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska a v rámci EHP fondů. Zmíněný projekt běží od srpna loňského roku a v současné chvíli je do něj aktivně zapojeno osm firem a jedenáct neziskových organizací, které poskytují sociální služby, přičemž zájem ze strany ziskového i neziskového sektoru neustále roste a firmy i organizace přibývají.

Zaměstnanci mohou pomáhat v pracovní době veřejně prospěšným projektům a nemusí se to týkat vždy jen manuálními činnostmi jako je úklid prostranství, výsadba stromů, malování atp., ale mohou využít přímo svůj vlastní profesní potenciál, třeba v oblasti IT a moderních technologií, zužitkovat své marketingové a PR znalosti nebo pomoci lépe se zorientovat pracovníkům nebo klientům v právní či finanční problematice. Neziskové organizace tak mohou prostřednictvím tzv. expertního dobrovolnictví sdílet know-how ziskového sektoru a velmi efektivně profesionalizovat své služby.

Aby mohlo firemní dobrovolnictví proběhnout co nejefektivněji a nejpřirozeněji, poskytuje realizátor tohoto projektu Ratolest Brno, kompletní bezplatný servis pro výkon firemního dobrovolnictví.

Ve dnech 21. a 22. 7. proběhlo další firemní dobrovolnictví a účast byla skutečně hojná. Osmnáct dobrovolníků z brněnské pobočky firmy IMI Critical Engineering, strojírenské výrobní společnosti (zabývající se výrobou vysokozátěžových ventilů pro průmyslová odvětví energetiky a ropný/plynárenský průmysl) přijelo časně ráno do Dětského centra Teen Challenge Brno, aby vymalovali prostory této organizace a vytvořili tak dětem novou a příjemnou atmosféru.

Dětské centrum se nachází v brněnské vyloučené lokalitě a pomáhá dětem ohroženým sociálním vyloučením trávit smysluplně volný čas, nabízí podporu, motivaci ke změně, vzdělání, získání sociálních dovedností aj. To vše proto, aby jim pomohli pracovníci vykročit z bludného kruhu problémů, se kterými se jejich rodiny velmi často potýkají.

Před samotným výkonem dobrovolnické činnosti proběhlo vzájemné seznámení, představení projektu, proškolení dobrovolníků, vyjasnění rozsahu pomoci a rozdělení činností. O tom, že se firemní dobrovolníci chopili práce a pomoci s chutí a vervou, svědčí množství odvedené práce. Dobrovolníci připravili a následně vymalovali truhlářskou dílnu, klubovnu, tělocvičnu a chodbu. Pracovnice Dětského centra kvitovala především ochotu, nasazení a dobře odvedenou práci firemních dobrovolníků, ti zase odjížděli s dobrým pocitem, že pomohli potřebným dětem a organizaci ve vyloučené lokalitě.

Dobrovolník Marian si pochvaloval organizaci celé akce a mj. byl rád za prostor pro diskuzi, díky které lépe pochopil fungování neziskových organizací a jejich potřebu pomoci. Našli se však i tací, kteří byli rádi za to, že se mohli odreagovat jiným druhem práce a alespoň na chvíli se vymanit z každodenního pracovního stereotypu.

Pro více informací o projektu, dobré praxi a získání kontaktu pro zapojení, můžete využít webové stránky projektu: www.lavinadobrovolnictvi.cz.

Tisková zpráva

Štítky projekt, Brno, nezisková organizace, Norsko, Island, Lichtenštejnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firemní dobrovolníci vymalovali dětské centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.