Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otevření pivovaru ve Znojmě se odsouvá na konec října

Otevření nového pivovaru ve Znojmě v areálu někdejšího Hostanu se odsouvá na konec října letošního roku. Důvodem je náročná příprava rekonstrukce prostor, které jsou památkově chráněné.

"Při stanovování časového harmonogramu projektu jsme byli příliš optimističtí. V původním plánu výstavby a zahájení výroby v pivovaru jsme málo zohlednili to, že budova pivovaru je národní kulturní památkou, což s sebou nese zásadní prodloužení celého procesu stavebního řízení a také to má velký vliv na průběh projektové fáze," uvedl Čestmír Benda ze Znojemského městského pivovaru.

Podle něj se v průběhu plánování stavby objevovala různá specifika historické budovy, na které musel architekt reagovat a zapracovávat projektové změny."Historická budova bez přesné znalosti její stavební minulosti je vždy velkou výzvou, trablem a administrativní budova Znojemského pivovaru se svými obrovskými sklepními prostory přichystala těchto výzev nepřeberně," uvedl Benda.

Na místě už se staví, do poloviny září budou hotové speciální podlahy v pivovarské výrobě. "V týdnu od 15. září začínáme instalovat pivovarské nádoby, varnu, spilky, ležácké tanky a zahajujeme zprovozňování technologií. Plné zprovoznění dodavatel garantuje do šesti týdnů," uvedl Benda.

Pivovar zahájí nový provoz na konci října. Pivo, které bude vařit, je už ale v prodeji. Firma si nechala navařit Znojemskou jedenáctku jinde ve výrobě s obdobnou technologií. "Slad i chmel si dodáváme vlastní. Do dvou týdnů budeme mít navařenou i originální Znojemskou dvanáctku, která bude více chmelená," dodal Benda.

Ve znojemském pivovarském areálu, který sousedí s románskou rotundou sv. Kateřiny a hradem a tvoří jednu z dominant města, dříve působila společnost Heineken. V roce 2009 se ale v areálu přestalo vařit pivo a Heineken přesunul výrobu Hostanu do Brna, kde tuto značku dále provozuje. Nový investor podepsal smlouvu s městem koncem loňského roku. Radnice soukromému Znojemskému městskému pivovaru pronajala část areálu na 15 let se stejně dlouhou opcí. Letos se má na Znojemsku nově vařit pivo i na Bítově.

Zdroj: ČTK

Štítky pivovar, Znojmo, Hostan, Znojemský městský pivovar, Heineken, výroba, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevření pivovaru ve Znojmě se odsouvá na konec října  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.