Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hladiny moravských řek po silných srážkách opět klesají

Po několikadenním vytrvalém dešti hladiny řek na Moravě začaly klesat, což podle vodohospodářů není příznivé. Nadále doporučují šetřit vodou a radí radnicím a krajům, aby zvážily, ve kterých lokalitách zakázat drobným neplatícím odběratelům, tedy především zahrádkářům, vodu z řek čerpat. Meteorologové v nejbližších dnech počítají opět se slunečným počasím, situace se tedy může zhoršovat.

"Není důvod k optimismu. Déšť nám sice pomohl zvýšit hladiny v přehradách, což je dobře, nicméně řeky se dostávají zase do situace, která byla před příchodem bouřek," uvedla mluvčí státního podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Hladiny řek na Moravě jsou podle ní pod dlouhodobým průměrem. Některé potoky již kvůli suchu vyschly, mnohé řeky jsou na pouhé pětině svého běžného srpnového průtoku. Letošní rok je co do sucha podle vodohospodářů naprosto mimořádný. Situaci může zlepšit jen déšť. S tím ale meteorologové v nejbližší době nepočítají.

Déšť v uplynulých dnech byl sice vytrvalý a na několika místech jižní Moravy voda z řek zaplavila zahrádky a sklepy rodinných domů, voda ale rychle odtekla a koryta řek se zase téměř zcela vyprázdnila. Situace by se mohla zlepšit až s příchodem dešťů, jak tomu bývá v září a říjnu.

Zdroj: ČTK

Štítky Morava, Povodí Moravy (státní podnik), Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladiny moravských řek po silných srážkách opět klesají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.