Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České humanitární organizace si připomínají Světový humanitární den. Znají lidskou cenu humanitární pomoci

Ve středu 19. srpna 2015 si šest českých humanitárních organizací připomene Světový humanitární den věnovaný humanitárním pracovníkům, kteří denně nasazují své životy, aby pomohli druhým (1). V loňském roce se ve světě stalo oběťmi útoků 329 pracovníků. Letos jeden z útoků zasáhl také zaměstnance české společnosti Člověk v tísni.

Vloni bylo na světě během 190 útoků zabito celkem 120 humanitárních pracovníků, 121 jich bylo uneseno a 88 zraněno. Desítky zaměstnanců a dobrovolníků z českých organizací či poboček mezinárodních organizací ADRA, CARE Česká republika, Člověk v tísni, Diakonie ČCE, Charita Česká republika a Lékaři bez hranic každý den podstupují toto riziko, aby mohly poskytnout pomoc lidem v oblastech postižených humanitárními katastrofami. Pracovníci těchto organizací sdružených ve FoRS – Českém fóru pro rozvojovou spolupráci denně zachraňují životy lidí v Sýrii, Iráku, Afganistánu, Jižním Súdánu, Barmě, na Ukrajině a dalších místech na světě.

Dosud největší letošní útok namířený proti humanitárním pracovníkům se odehrál na začátku června v Afghánistánu, neznámí ozbrojenci brutálně zavraždili devět místních zaměstnanců Člověka v tísni. „Tragédie poznamenala přítomnost i způsob naší práce v Afghánistánu. Na nějakou dobu jsme zastavili veškerou činnost v zemi a v oblasti Zaré, kde došlo k incidentu, v dohledné budoucnosti kvůli vysokému riziku nebudeme působit. Kromě osobních tragédií je důsledkem útoků na humanitární pracovníky fakt, že příjemci pomoci potom zpravidla zůstanou bez pomoci,“ říká ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek s tím, že po důkladném zvážení organizace práci v ostatních oblastech Afghánistánu obnovila.

Téměř 60 milionů lidí je v současné době nuceno žít mimo své domovy, svět čelí největší uprchlické krizi od dob druhé světové války. České organizace pomáhají rovněž lidem přímo v uprchlických táborech. „Počet uprchlíků ze Sýrie do okolních zemí přesáhl v červenci hranici 4 milionů. Většina z těchto lidí musela svou zemi opustit jen s oblečením, které měli na sobě. Přišli o domov, práci, doklady a často i členy rodiny. Snažíme se je podpořit alespoň v začátku při začlenění do místních komunit v Jordánsku, Libanonu a Turecku,“ popisuje situaci na Blízkém východě Jan Kejzlar, ředitel české pobočky organizace CARE.

Etiopie hostí statisíce uprchlíků z Jižního Súdánu. Do uprchlických táborů přicházejí lidé, kterým často zbývá velmi málo naděje. Alespoň částečnou důstojnost a základní hygienické vybavení se jim snaží zprostředkovat naši kolegové z ADRA Etiopie – kteří pracují přímo na místě se znalostí místního jazyka a místních podmínek. Nemáme ambice pomoci všem, ale pomoc efektivně cílit a stavbou sanitačních zařízení předcházet pohromám v podobě šíření infekčních onemocnění,“ říká koordinátorka projektu ADRA Lenka Pešková.

Podmínky v uprchlických táborech v Barmě komentuje Jan Dus, ředitel Diakonie ČCE – Střediska humanitární a rozvojové spolupráce, který před měsícem tábory v myanmarském státě Rakhine navštívil: „Většina vnitřních přesídlenců jsou muslimové, kteří museli opustit svoje domovy po krvavých konfliktech mezi muslimy a buddhisty v roce 2012. Naši kolegové z LWF Myanmar, kteří v táborech pracují, jsou buddhisté. Při humanitární práci musí jít náboženské, etnické, politické a kulturní rozdíly stranou a v táborech se to daří.“

Humanitární pracovníci odvádějí nenahraditelnou, obětavou a riskantní práci. Světový humanitární den slouží k tomu, aby si společnost připomněla jak její význam, tak potřebu setrvalé podpory humanitárních aktivit,“ dodává Pavel Přibyl, ředitel FoRS – Českého fóra pro rozvojovou spolupráci.

Potřebnost humanitární pomoci je i v současnosti nezpochybnitelná a má spíše narůstající tendenci. České i světové humanitární organizace si kladou otázky, jak čelit humanitárním katastrofám. O budoucnosti, možnostech zajištění a výzvách humanitární pomoci se bude diskutovat v rámci Humanitárního kongresu, který budou pořádat české organizace zabývající se tématem humanitární pomoci 23. října 2015 v Praze.

Poznámka:
(1) 19. srpen byl Světovým humanitárním dnem vyhlášen rozhodnutím OSN poté, kdy 19. 8. 2003 zahynul v Bagdádu zvláštní představitel generálního tajemníka OSN v Iráku Sergio Vieira de Mello a 21 jeho kolegů. Každý rok se tak vzdává pocta všem, kteří přišli během své práce o život, a vyjadřuje se respekt těm, jež v rizikových oblastech pomáhají druhým.

Tisková zpráva

Štítky humanitární pomoc, Člověk v tísni, Afghánistán, ADRA, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Česko, OSN, domov, uprchlický tábor, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České humanitární organizace si připomínají Světový humanitární den. Znají lidskou cenu humanitární pomoci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.