Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno oslavilo výročí 370 let od obléhání města Švédy

Přes dvě stovky vojáků v dobových uniformách připomněly Brňanům 370 let od obléhání města Švédy v období třicetileté války. Vojáci pochodovali Brnem, odpoledne pak svedli bitvu, kterou sledovalo až 3000 lidí. Řekl to Jiří Mottl z Turistického informačního centra města Brna.

Kulaté výročí oslav obléhání Brna má letos navýšený rozpočet na 700.000 korun. Den Brna 2015 se ale nakonec musel obejít bez závěrečného ohňostroje. Pořadatelé ho kvůli suchu a riziku požárů zrušili. Na Kraví hoře, kde dnes ilustrovali bitvu, ale stříleli z mušket a kanónů. Situaci pro jistotu kontrolovali hasiči. Vedle více než dvou stovek vojáků bylo na bojišti 40 markytánek s pivem a medovinou a šest koní.

Oslavy Dne Brna jsou připomínkou vítězství Brňanů 15. srpna 1645 nad švédským vojskem, které pod vedením generála Torstensona zaútočilo na město na šesti místech. Ani na jednom Švédové neuspěli, a tak odtáhli od brněnských hradeb pryč.

Torstensona samotného, který byl postrachem města, údajně mohla zabít podle legendy jen černá kulka. Tu si dnes lidé mohli vytáhnout při troše štěstí na Náměstí Svobody. Každou hodinu jedna vypadávala z novodobého orloje.

V neděli oslavy zakončí v katedrále sv. Petra a Pavla bohoslužbou kardinál Dominik Duka. Letošních oslav se zúčastnili i zástupci francouzského města La Rochelle, ze kterého pocházel obránce Brna Ludvík Raduit de Souches.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, třicetiletá válka, slavnost, Kraví hora, Dominik Duka, Jean-Louis Raduit de Souches

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno oslavilo výročí 370 let od obléhání města Švédy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.