Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na kole jen s přilbou – pro radost i pro zdraví

V letošním roce se projekt Týmu silniční bezpečnosti „Na kole jen s přilbou“ setkává s nevídanou pozorností široké veřejnosti. Doposud bylo přímo osloveno 12 000 cyklistů na více než 40 akcích.

Navíc se k projektu připojili svými akcemi městští policisté v řadě měst. V letošním roce se proto projekt do Lednicko-valtického areálu vrací. Od čtvrtka 13. do neděle 16. srpna se budete moci s cyklohlídkou setkat na náměstí Svobody ve Valticích.

Lidé u nás jezdí na kolech rádi. A zdaleka se nejedná jen o volnočasové vyjížďky do přírody.  V současné době se u nás cyklistika podílí nemalými sedmi procenty na celkových přepravních výkonech, do roku 2020 se tento podíl může zvýšit až na jednu desetinu. Cyklistická doprava skýtá širokou paletu individuálních i celospolečenských benefitů. Pravidelná jízda na kole prokazatelně zlepšuje zdravotní stav a přispívá k prodloužení délky života. Ti, kdo denně dojíždějí do práce na kole, čelí o 39 % nižšímu riziku úmrtí na civilizační choroby. Fyzická kondice dospělých, kteří pravidelně holdují jízdě na kole, je na úrovni jedinců mladších o 10 let. Pravidelná jízda na kole se příznivě podepisuje na duševní kondici cyklistů, ti bývají sebevědomější a odolnější vůči stresu.

Nezanedbatelným přínosem je i to, že cyklisté vytvářejí i jakousi svébytnou kulturu, jež je jedním z pilířů pro vybudování reálně fungující občanské společnosti. Navíc zahraniční zkušenost naznačuje, že čím více lidí usedá za řídítka jízdních kol, tím více jsou pro ně silnice bezpečnější. „Svou roli zde sehrává skutečnost, že mnozí motoristé – sami aktivní cyklisté – se při míjení svých jednostopých kolegů dovedou vžít do jejich pocitů a podle toho volí techniku jízdy. A platí to i naopak, neboť cykloturisté bývají držiteli řidičského oprávnění na automobil, dovedou se tak vůči motorovým vozidlům chovat s větší předvídavostí a respektem. Schopnost podívat se na okolní svět očima těch druhých je klíčovou podmínkou pro kultivaci dění na našich silnicích a pro snižování usmrcených a vážně zraněných,“ konstatuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.   

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 57 cyklistů, dalších 433 při nehodě utrpělo těžké zranění. Za první pololetí sice registrujeme citelné snížení počtu těžce zraněných bicyklistů (ze 226 na 166), to však bohužel neplatí pro počty usmrcených (nárůst o 3 oběti). Předběžné statistické údaje o nehodovosti za leden až červenec naznačují, že počet obětí z řad cyklistů je téměř shodný s loňským rokem (nárůst o jednu oběť). Cykloturisté by však měli pamatovat, že k vážným úrazům dochází i při jejich vyjížďkách mimo silnice.

Jihomoravský kraj se snaží předcházet zbytečným vážným úrazům nebo dokonce úmrtím cyklistů. V podpoře používání cyklistických přileb spatřuji jeden z konkrétních kroků, které pomohou zabránit vzniku těchto tragických nehod. Jižní Morava nyní zažívá obrovský rozvoj cykloturistiky a i proto projekt Na kole jen s přilbou rozhodně podporuji,“ konstatuje Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje.

I nadále je hlavním posláním cyklistických hlídek Týmu silniční bezpečnosti preventivně působit na cyklisty, aby nepodceňovali možná nebezpečí spojená s jízdou na kole. Od čtvrtka 13. do neděle 16. srpna se budete moci s cyklohlídkou setkat na náměstí Svobody ve Valticích. Využijte této možnosti ke krátkému odpočinku. Během něho se můžete dozvědět užitečné informace o tom, jak pečovat o řádný stav jízdního kola, jaká je jeho povinná výbava, jak být viditelný pro ostatní, jaká pravidla chování dodržovat i mimo pozemní komunikace, a to včetně jakési cykloturistické etikety, jak je to s požíváním alkoholu a rizikem vzniku zranění při jízdě na kole. Další zajímavé informace na vás čekají na webovém portálu www.nakolejensprilbou.cz.

Tisková zpráva

Štítky cyklista, projekt, cyklistika, Valtice, Náměstí Svobody, Jihomoravský kraj, Lednicko-valtický areál, Michal Hašek, Roman Budský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kole jen s přilbou – pro radost  i pro zdraví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.