Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Soud uložil za nevhodné chování ke studentkám 33 měsíců vězení

Městský soud v Brně poslal na 33 měsíců do vězení Františka Pospíšila, bývalého spolumajitele a někdejšího učitele brněnského soukromého uměleckého gymnázia.

Nevhodně se choval ke dvěma dívkám, podle soudu se dopustil pohlavního zneužití a ohrožování mravní výchovy. Ve zbytku jej soud obžaloby zprostil. Hrozilo mu až osm let vězení, obžaloba požadovala tři roky, obhajoba navrhovala podmínku.

Pospíšil ani jeho advokátka verdikt nekomentovali. Ponechali si lhůtu pro případné odvolání, stejně jako státní zástupkyně Klára Vrbíková, která je ale s rozsudkem v zásadě spokojená.

Jedné z dívek Pospíšil podle verdiktu vyznával lásku, posílal e-maily, scházel se s ní, osahával ji. Další dívku ponižoval, přejížděl jí například po vlasech nožem. Dívkám také nabízel víno. Komunikoval s nimi vulgárním a urážlivým způsobem, což soudkyně Dagmar Bordovská označila u pedagoga za nepřijatelné. "Učitel vytváří vzorce chování," zdůraznila Bordovská.

Podmíněný trest by podle soudkyně byl nepřiměřeně mírný. Zdůraznila specifické postavení učitele, délku páchání trestné činnosti, její intenzitu i rafinovanost. "Z těchto důvodů není na místě ukládat pouze výchovný trest," zdůraznila Bordovská.

Učitel, který je už přes rok ve vazbě, by se podle nepravomocného rozsudku měl podrobit ambulantnímu sexuologickému léčení. Znalkyně u něj rozpoznala poruchu sexuální preference. Silně jej přitahují dospívající dívky. Soud také Pospíšilovi zakázal na pět let práci s dětmi. Jedna z dívek žádala také odškodnění 1,75 milionu korun. Soud jí dnes přiznal 50.000 korun, ve zbytku ji odkázal na civilní řízení.

Pospíšil na soukromém Gymnáziu P. Křížkovského s uměleckou profilací vyučoval sborový zpěv, hru na zobcovou flétnu i lesní roh a působil ve školním souboru Scholastici Musici. V prosinci 2013 dostal Cenu Jihomoravského kraje za práci s mládeží a půl roku poté ho zadrželi kriminalisté.

Podle spisu si na Pospíšila stěžovalo u rodičů šest studentek. Pospíšil se v minulosti hájil například tím, že dívky pouze chlácholil objímáním, když měly problémy. U části obžaloby soud dospěl k závěru, že Pospíšil trestný čin nespáchal.

Zdroj: ČTK

Štítky věznice, František Pospíšil, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud uložil za nevhodné chování ke studentkám 33 měsíců vězení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.