Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Památkáři zpřístupnili na hradě Pernštejn baštu jako vyhlídku

Turistickým lákadlem hradu Pernštejna v Nedvědici u Brna je jeho nově zpřístupněná bašta na prvním nádvoří. Slouží jako vyhlídka nejen na rozlehlý hradní komplex, ale také na zalesněné kopce v okolí. Je to tak romantické místo, že bude pronajímáno i ke svatebním obřadům, řekl pernštejnský kastelán Zdeněk J. Škrabal.

Bašta byla součástí hradního opevnění. V 19. století ji majitelé hradu z rodu Mitrovských využívali jako vyhlídku a nyní byl v podstatě tento účel obnoven. Objekt z kamene leží v malém parčíku. Byl dlouhá léta uzavřený, protože v něm byly zničené schody. Památkový ústav je nechal před časem zrekonstruovat.

Vstup na baštu je pro návštěvníky hradu, kteří si zakoupí vstupenku na některý z hradních prohlídkových okruhů, zdarma. "Pohled za bašty na hradní komplex stojí za to," dodal kastelán.

Pernštejn patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším hradům na Moravě. Loni ho navštívilo přes 74.000 lidí. Zájem o něj vzrůstá.

Zdroj: ČTK

Štítky Pernštejn, vyhlídka, hrad, Brno, Nedvědice, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři zpřístupnili na hradě Pernštejn baštu jako vyhlídku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.