Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes dorazí do Zoo Brno 40 syslů ze Slovenska

V rámci projektu na záchranu sysla obecného dnes probíhá transport čtyřiceti syslů z letiště M. R. Štefánika v Bratislavě do Zoo Brno. Ve speciální syslí voliéře v zázemí zahrady by se měla zvířata během následujících měsíců zabydlet a vytvořit si podmínky pro odchov mláďat, která v budoucnu posílí slabé populace tohoto druhu ve volné přírodě.

Zoo Brno je partnerem projektu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která sjednala mezinárodní spolupráci se svými kolegy na Slovensku. Tento týden rozmístili slovenští ochránci přírody na travnatých plochách bratislavského letiště 130 pastí k odchytu mláďat i dospělých jedinců sysla obecného a mají v plánu odchytit asi 60 syslů pro Polsko a 60 pro Českou republiku.

Část z nich poputuje do Vlašimi a čtyřicet syslů bude základem polopřirozeného odchovu v brněnské zoo. „Čtyřicet syslů určených pro Brno převezeme ve speciálních přepravních bednách do připraveného prostoru v zázemí zahrady. Před jejich příjezdem jsme udělali rozbory půdy, abychom se ujistili, že je tato lokalita pro sysly vhodná. Postavili jsme speciální voliéru o rozměru 12x20 metrů, která sahá dva metry pod zem, aby nedocházelo k podhrabání a úniku syslů. Sysly budeme pravidelně přikrmovat, monitorovat a doufáme, že se na jaře rozmnoží a jejich mláďata budeme moci vypustit do žádoucích lokalit,“ řekl koordinátor projektu za Zoo Brno Petr Šrámek.

V České republice se nachází několik přirozených lokalit sysla obecného. Například v nedalekých Medlánkách je populace silná, ale jsou místa, kde jsou populace čítající pouze několik jedinců.

Tisková zpráva

Štítky Zoologická zahrada Brno, Brno, Slovensko, projekt, Milan Rastislav Štefánik, Česko, Bratislava, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Polsko, Vlašim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes dorazí do Zoo Brno 40 syslů ze Slovenska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.