Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

SZPI: Přes 40 pct prodejců špatně označuje nebalené potraviny

Přes 40 procent kontrolovaných prodejců potravin pochybila při označování nebalených potravin, k nimž patří nejčastěji pečivo, také masné a uzenářské výrobky, případně ovoce či zelenina. Nejčastěji se prodejci provinili, když zákazníka na štítku neinformovali o jménu výrobce a adrese sídla, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Inspekce se bude této problematice dále věnovat, protože situace je neuspokojivá.

SZPI prověřila během speciální kontrolní akce 156 prodejen a porušení českých či evropských předpisů zjistila v 65 z nich. U každé nebalené potraviny musí být cedule či štítek, který sděluje zákazníkovi různé informace. Jméno výrobce a jeho adresu neuvedlo 56 prodejců, ve 45 prodejnách chyběly informace o alergenech. "Ve 23 případech chyběla informace o minimálním datu trvanlivosti a v 19 případech chyběl název potraviny," vyjmenoval Kopřiva.

Ve 27 prodejnách nedokázal provozovatel poskytnout vůbec informace o složení potraviny nebo o množství takzvané zdůrazněné složky, což je například množství tvarohu v tvarohové buchtě. "SZPI se všemi, kdo se provinil, zahájí správní řízení o uložení pokuty. A upozorňujeme spotřebitele, že i u nebalených potravin mají nárok na informace, které jsou běžné i u balených potravin," doplnil Kopřiva.

Zdroj: ČTK

Štítky jídlo, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SZPI: Přes 40 pct prodejců špatně označuje nebalené potraviny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.