Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po devíti letech má Zoo trojčata surikat

V polovině července se v brněnské zoo narodila trojčata surikat. Dva dospělí samci a jedna samice jsou v brněnské zoo od loňského února a vystřídali starou skupinu, které se devět let nedařilo mláďata odchovat.

Milostná předehra bývá u surikat někdy bouřlivá, ale samotné spojení trvá jen krátce. Po jedenácti týdnech březosti přicházejí na svět v noře slepá a holá mláďata. Po třech týdnech mladé surikaty opustí noru, zůstávají ale pod dohledem celé skupiny.

„Naše letošní trojčata, ze kterých máme velkou radost, otevřela oči po dvou týdnech od narození a v těchto dnech už občas vyráží do vnitřní expozice,“ říká chovatel Milan Šebesta. Ve volné přírodě může mít podzemní království jedné skupiny surikat až devadesát východů, sahat do hloubky 2 metrů a pokrývat plochu mnoha set metrů čtverečních.

Dospělá surikata dovede během sekundy odházet množství písku, které se hmotností vyrovná jejímu vlastnímu tělu. V zoologických zahradách se tedy musí pravidelně upravovat expozice surikat, které jsou schopny je během pár týdnů změnit k nepoznání.

Tisková zpráva

Štítky Zoologická zahrada Brno, Milan Šebesta, ZOO Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po devíti letech má Zoo trojčata surikat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.