Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Zbýšově bude do konce září rozebrána věž dolu

Do konce září zmizí z povrchu bývalá těžní věž dolu Jindřich II, která byla po desetiletí dominantou Zbýšova u Brna. Celkové náklady na sanaci černouhelného dolu se vyšplhají na 30 milionů korun, řekl Petr Kříž ze státního podniku Diamo, který má likvidaci objektu na starosti.

Důl Jindřich II patřil k nejhlubším dolům ve střední Evropě s hloubkou 1,5 kilometru. Původně měl být celý zasypaný, ale nakonec se od tohoto způsobu sanace ustoupilo. Vrchní část dolu do hloubky 38 metrů je už zabetonovaná. "Po odstranění těžní věže bude na povrchu železobetonová deska, která přikryje jámu," uvedl Kříž.

Výhodou tohoto řešení je skutečnost, že odborníci mohou sledovat pohyb vody v dole, který je z větší části zatopený. Voda je už v hloubce 124 metrů pod povrchem a vytéká přes čistírnu do řeky Oslavy.

Způsob sanace prostoru vítá i radnice ve Zbýšově. Podle starosty Vratislava Širokého (KSČM) je zvolený způsob lepší variantou. "Pokud by se jáma zasypala, mohlo by dojít k ohrožení spodní vody," uvedl Široký.

Těžní věž, která zanedlouho zmizí, byla sice dominantou obce, ale nebyla kulturní památkou. Pocházela z roku 1965. "Máme tu těžní věž Simson z konce 19. století, která je historicky cennější," řekl Široký.

Poslední vůz z dolu Jindřich II byl vytěžen 28. prosince 1991. V květnu 1992 byla schválena změna plánu likvidace hlavních důlních děl. Zasypání jámy Jindřich II bylo nahrazeno zatopením. V době důlní činnosti byla dosažitelná hloubka v dole 1550 metrů. Důl Jindřich II byl nejhlubším dolem na černé uhlí v zemi a podílí se podle webu www.zdarbuh.cz na prvenství ve střední Evropě.

Zdroj: ČTK

Štítky Zbýšov, environmentální remediace, Diamo, střední Evropa, KSČM, Simson, Oslava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Zbýšově bude do konce září rozebrána věž dolu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.