Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nádvoří Staré radnice se přemění na zahrady Versailles

Festival Léto na Staré radnici pokračuje a na pátek 31. 7. 2015 je připravena doslova lahůdka. Koncert s názvem „Francouzské hudební lahůdky“ totiž návštěvníky zavede zpět do 17. a 18. století, do doby, kdy se hudba provozovala v létě v zahradách šlechtických a královských dvorů.

Francouzská barokní hudba - to jsou skladatelské hvězdy a virtuózové jako J.-B. Lully, M.-A. Charpentier, M. Marais a A. Forqueray. A samozřejmě dvůr krále slunce Ludvíka XIV. a tanec. Léto ve Versailles zazní v pátek v podání vynikajícího gambisty Petra Wagnera, orchestru Plaisirs de Musique a tanečnic ze souboru Alla Danza.

Občanské sdružení Alla Danza se věnuje studiu a prezentaci evropského tanečního umění 15. - 19. století. Zaměřuje se převážně na historicky věrné rekonstrukce starých tanců i celých doložených choreografií, jak z prostředí panovnických a šlechtických dvorů, tak z prostředí nižších společenských vrstev,“ představuje soubor jeho členka Lenka Horalová.

Koncert Francouzské hudební lahůdky - Léto ve Versailles začíná v 19 hodin. Vstupné je 140 korun. 

Sdružení Hudební lahůdky a jeho rezidenční orchestr Plaisirs de Musique, jehož členové se od roku 2012 věnují historicky poučené interpretaci staré hudby, připravilo pro festival Léto na Staré radnici hned čtyři koncerty. V prvním přenesli posluchače do letních zahrad Španělska, po pátečním koncertu z Francie je připravena ještě „návštěva“ Itálie a exotického Mexika a Jižní Ameriky. 

Kromě barokní hudby připravilo Turistické informační centrum města Brna také hudební řadu, která je věnována hudbě současné a především brněnským skladatelům. „Hudba a léto patří neodmyslitelně k sobě. Tradice venkovních hudebních produkcí sahá hluboko do historie, a to nás přivedlo na myšlenku dvou hudebních řad přinášejících hudbu z období od sebe vzdálených více než 200 let,“ říká Patricie Částková – dramaturg koncertů vážné hudby festivalu Léto na Staré radnici.
Více info na: http://www.gotobrno.cz/francouzske-hudebni-lahudky/a9893

Tisková zpráva

Štítky radnice, zahrada, Versailles, hudba, koncert, Ludvík XIV., Petr Wagner, panovnický dvůr, barokní hudba, Itálie, Mexiko, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádvoří Staré radnice se přemění na zahrady Versailles  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.