Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vinaři z V. Bílovic zavedli vlastní známkování vína

Vinaři ve Velkých Bílovích na Břeclavsku, které jsou největší vinařskou obcí v zemi, začali etiketovat vlastní ochrannou známkou vína. Chtějí se tak odlišit od ostatních a bojovat proti falšování a vínům s nejasným původem.

Kroky ministerstva zemědělství zatím v tomto směru považují za nedostatečné. Řekl to Stanislav Hrabal ze Spolku Velkobílovičtí vinaři.

Vinaři z Velkých Bílovic si svoje vína sami hodnotí po vzoru spolků s víny originální certifikace, z nichž nejstarší funguje na Znojemsku. Jakost stvrdí označení slípky, tedy slepice, na prvních 100.000 lahvích. "Znamená to, že víno se slípkou splňuje minimálně 78 bodů ze 100 na degustátorské stupnici, je vyrobeno stoprocentně z bobulí vypěstovaných ve Velkých Bílovicích, je senzoricky typické pro tento region a nemá dle sommeliérů i odborníků žádnou vadu," vysvětlil Hrabal.

Vinaři ve Velkých Bílovích na Břeclavsku začali etiketovat vlastní ochrannou známkou vína. Chtějí se tak odlišit od ostatních a bojovat proti falšování a vínům s nejasným původem. Kroky ministerstva zemědělství zatím v tomto směru považují za nedostatečné. Tibor Zapletal má ochrannou známku i na smaltované tabuli u vjezdu do rodinné firmy.

Vlastním označením kvality 50 vinařství Velkých Bílovic chrání svá vína, etiketování je údajně logickým krokem. "Jakékoli pančování nebo napodobování našich vín by nám uškodilo. Museli jsme se tedy včas rozhodnout, jak si sami poradit s nekalými praktikami, na ne příliš dobře kontrolovaném trhu," tvrdí Hrabal.

Vinice Velkých Bílovic jsou ideální i pro náročné odrůdy, a tak vinaři mohou nabídnout širokou paletu bílých, červených i růžových vín od Veltlínského zeleného přes Rulandské šedé až například po Cabernet či Merlot. Velkobílovičtí vinaři, kteří mají ve znaku červenožlutou slípku, je sdružení 50 vinařů. Obec je jedním z nejteplejších míst na Moravě a i díky své sprašové půdě se tam daří pěstovat náročné odrůdy vinné révy.

Ministerstvo zemědělství ustoupilo od zamýšleného zákazu prodeje sudového vína z dovozu. Víno se bude moci v sudech prodávat i nadále, ale pouze u vinaře nebo dodavatele či v provozovně osoby, která jej uvedla na český trh. Ministerstvo na začátku letošního roku chystalo novelu, která zakazovala prodej dovezených vín ze sudu.

Víno se mělo ze sudů stáčet do balení určeného pro konečného spotřebitele, tzv. bag in boxů, které by nebylo možné znovu naplnit. Tím se mělo zabránit pančování vína. Nyní by ochranu před pančováním vína měla zajistit kontrolní páska na sudech s vínem. Ta bude i na tuzemských sudech. Vína se budou povinně zapisovat do registru vinic.

Zdroj: ČTK

Štítky víno, vinařství, ochranná známka, Bílovice, okres Břeclav, Velké Bílovice, okres Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinaři z V. Bílovic zavedli vlastní známkování vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.