Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně byla k výročí 150 let Mendelova objevu umístěna časová schránka Kentico

V rámci oslav výročí 150 let Mendelova genetického objevu byla slavnostně odhalena a do Mendelova muzea následně umístěna časová schránka Kentico. Na otázku „Co by podle Vás mělo být za 50 let jinak?“ mohou lidé z celého světa svými vzkazy odpovídat ještě následujících 150 dní.

Všechny odpovědi pak budou do schránky vloženy a v polovině prosince zapečetěny. Schránka se znovu otevře až za dalších 50 let.

Každý může svým vzkazem přispět buďto v budově Mendelova muzea nebo ho zveřejnit na odkazu www.kentico.com/casovaschranka. Na stejném místě si současně budete moc již dnes večer prohlédnout vzkazy, které v rámci včerejšího slavnostního večera nahráli i slavné osobnosti, jako je držitel Nobelovy ceny v oboru fyziologie a lékařství Paul Nurse, emeritní prezidentka americké Genetické společnosti Vicki Chandlerová nebo oceňovaný animátor Drew Berry.

Důvody, proč se Kentico rozhodlo stát generálním partnerem oslav výročí Mendelova objevu a připravit svou časovou schránku, vysvětluje Petr Palas, zakladatel firmy a její CEO: „Johann Gregor Mendel učinil velmi důležitý vědecký objev, který pomáhal formovat svět do podoby, v jaké ho známe dnes. Mendel prokázal, že se určité genetické charakteristiky přenášejí z jedné generace na druhou. Stejně tak my s naší Kentico časovou schránkou chceme předat naši představu o budoucnosti následujícím generacím.

Kentico časová schránka je výborným způsobem, jak v praxi ukázat fungování Mendelových zákonů – předávání informací z generace na generaci,“ souhlasí Ondřej Dostál, ředitel Mendelova muzea. „Za 50 let bude zajímavé sledovat, jestli se naše předpovědi vyplnily, a co si budoucí generace odnese z našeho dnešního pohledu na budoucnost.“

Oslava výročí Mendelových přednášek, na kterých poprvé veřejně představil svou teorii, proběhla včera na nádvoří kláštera augustiniánů v Brně. Na představení časové schránky Kentico navázala výpravná projekce na zdech kláštera, kterou speciálně pro tuto příležitost navrhl držitel cen Emmy a BAFTA, animátor Drew Berry. Projekci, představující Mendelovu procházku zahradou, doprovodila hudba skladatele Duncana Hendyho, kterou živě zahrála brněnské filharmonie. V rámci večera vystoupily také kapely Stromboli a Progres 2.

Celou akci mohli sledovat v online přenosu lidé po celém světě. Promítána byla také pro pracovníky světových vědeckých institucí, například v Královské společnosti v Londýně, v Muzeu přírodních věd v Berlíně nebo na univerzitě v Melbourne.

Tisková zpráva

Štítky Gregor Mendel, Brno, objev, Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity, Drew Berry, Nobelova cena, Královská společnost, Britská akademie filmového a televizního umění, Paul Nurse, Progres 2

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně byla k výročí 150 let Mendelova objevu umístěna časová schránka Kentico  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.