Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nadšenci obnovili nad řekou Svitavou starou kovářskou dílnu

Kovářskou dílnu s několika výhněmi se podařilo obnovit skupině lidí ve starobylém objektu, který míjejí cyklisté a bruslaři na rušné stezce mezi Brnem-Obřany a Bílovicemi nad Svitavou. Včera slavnostně dílnu představili veřejnosti.

I dnes zůstane u řeky Svitavy asi 20 kovářů, aby předvedli své umění.

Při pátém ročníku víkendového setkání Obřanský obr vyrobí mistři kovářského řemesla například zábradlí a další ozdobné prvky, které zůstanou v dílně nad Svitavou natrvalo. Zároveň ale budou pracovat i na předmětech, které si návštěvníci mohou odnést jako suvenýr.

Pátý ročník víkendového setkání uměleckých kovářů a řemeslníků Obřanský obr začal 25. července na rušné stezce mezi Brnem-Obřany a Bílovicemi nad Svitavou. 

Od loňska se podařilo celý objekt zastřešit. Jinak ale obnova postupuje pomalu. Nadšenci zprvu doufali, že získají dotace, což se ukázalo jako složité. Pracují svépomocí a z vlastních zdrojů. "O dotace už ani neusilujeme," řekl Tomáš Měšťan ze spolku Kovářovo údolí.

Starý dům nad řekou s náhonem a vodním kolem pochází z první poloviny 19. století. Kdysi tam sídlil řemeslník, jenž vyráběl například ozubená kola. Ještě za první republiky tam byla kovářská dílna, poté do února 1948 i koželužna. Pak objekt chátral. Nadšenci chtějí kromě kovářské dílny obnovit také hamr, tedy stroj s pohonem na vodní kolo.

Práci kovářů mohou návštěvníci pozorovat do dnešního večera a poté znovu v neděli od 11:00 do 18:00.

Zdroj: ČTK

Štítky dílna, Svitava, Bílovice nad Svitavou, kovář, řemeslo, Únor 1948, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadšenci obnovili nad řekou Svitavou starou kovářskou dílnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.