Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na kole opravdu jen s přilbou

Projekt Týmu silniční bezpečnosti a Horské služby „Na kole jen s přilbou“ letos zavítá také do Lednicko-valtického areálu. Od čtvrtka 23. do neděle 26. července se budete moci setkat s cyklohlídkou na náměstí Svobody ve Valticích a okolí.

Na jejím stanovišti se cyklisté budou moci dozvědět řadu zajímavých informací ze světa cykloturistiky. Tak například pokud dojde k těžkému či dokonce smrtelnému zranění cyklisty, je ve třech čtvrtinách případů zasažena právě hlava či krk, přitom ve dvou třetinách případů by bylo možné následky kolize zmírnit, neboť zranění hlavy jsou na místech, jež mohou být chráněna přilbou. Cyklisté, kteří nenosí přilbu, tak podstupují devatenáctkrát větší riziko úmrtí než ti, kteří ji používají.

To, že by měli cyklisté jezdit na kolech, která jsou v řádném technickém stavu, a dodržovat příslušná ustanovení pravidel silničního provozu, patří mezi notoricky známé skutečnosti. Některá fakta však mohou být překvapivá.

Důležitou prevencí je řádný technický stav jízdního kola a dodržování základních psaných i nepsaných bezpečnostních pravidel. I tak se ovšem mohou objevit situace, často cyklistou nezaviněné, kdy se pádu či kolizi nedá při nejlepší vůli zabránit. Někteří spoléhají na náhodu, že to zkrátka dobře dopadne. Čím dál tím víc ovšem potkáváme ty, kteří vycházejí Štěstěně vstříc. Například použitím cyklistické přilby.

Cyklisté by rovněž měli permanentně dbát na svou viditelnost, tedy i za dne. Lze proto doporučit používat oblečení a přilby ve výrazných barvách, resp. alespoň vhodné pestře zbarvené doplňky. Vhodnou kombinací fluorescenčních a reflexních materiálů zajistí svou viditelnost pro ostatní za denního světla i za tmy.

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 57 cyklistů, dalších 433 při nehodě utrpělo těžké zranění. V letošním roce jsou cyklisté nejohroženější skupinou účastníků silničního provozu. Za prvních pět měsíců sice registrujeme citelné snížení počtu těžce zraněných bicyklistů (ze 162 na 115), to však bohužel neplatí pro počty usmrcených. Navíc oproti předpokladům aktuální Národní strategie bezpečnosti silničního provozu je počet obětí z jejich řad vyšší o 50 procent a počty těžce zraněných jsou vyšší o 8 procent.

Mnozí cykloturisté letos při svých vyjížďkách narazí na cyklohlídky, jež budou v rámci pátého ročníku projektu Týmu silniční bezpečnosti nazvaného „Na kole jen s přilbou“ připraveny zodpovědět na dotazy spojené s bezpečností cyklistů. Na jejich stanovišti si mohou všichni projíždějící odpočinout a současně se dozvědět důležité informace o tom, jak pečovat o řádný stav jízdního kola, jaká je jeho povinná výbava, jak být viditelný pro ostatní, jaká pravidla chování dodržovat i mimo pozemní komunikace, a to včetně jakési cykloturistické etikety, jak je to s požíváním alkoholu a rizikem vzniku zranění při jízdě na kole. „Ale především se mohou dozvědět řadu cenných informací o cyklistických přilbách, pravidlech jejich správného používání a jejich potenciálu zabránit vzniku vážného zranění hlavy v případě kolize či pádu z bicyklu,“ upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Tváří projektu se pro tuto cyklistickou sezónu stali Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice nebo lyžařka Šárka Strachová. Projekt také podporuje řada partnerů jako Česká kancelář pojistitelů, Asociace krajů ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj, nebo BESIP.

Jihomoravský kraj se snaží předcházet zbytečným vážným úrazům nebo dokonce úmrtím cyklistů. V podpoře používání cyklistických přileb spatřuji jeden z konkrétních kroků, které pomohou zabránit vzniku těchto tragických nehod. Jižní Morava nyní zažívá obrovský rozvoj cykloturistiky a i proto projekt „Na kole jen s přilbou“ rozhodně podporuji,“ konstatuje Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje.

Od čtvrtka 23. do neděle 26. července se s cyklohlídkou můžete setkat na náměstí Svobody ve Valticích v Lednicko-valtickém areálu. Řadu dalších užitečných informací ze světa cykloturistiky se dozvíte na webovém portálu www.nakolejensprilbou.cz.

Tisková zpráva

Štítky cyklista, projekt, Valtice, Lednicko-valtický areál, Náměstí Svobody, úraz, Jihomoravský kraj, paralympijské hry, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česká kancelář pojistitelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kole opravdu jen s přilbou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.