Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lékaři v Brně poprvé v ČR operovali prsa a vaječníky zároveň

Lékaři Fakultní nemocnice Brno odstranili v polovině června při sedmihodinové operaci pacientce bojující s rakovinou vaječníky a také prsní žlázy. Prsa pak ženě zrekonstruovali s využitím tukových laloků z břicha.

Jde o první chirurgický zákrok svého druhu v ČR, při němž lékaři provedli dva složité výkony zároveň, řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Nemocnice tento výkon nově nabídne pacientkám.

Po měsíci od operace se paní Zdena z Brna, která ji podstoupila, cítí dobře. Díky tomu, že se tým chirurgů rozhodl spojit oba zákroky do jedné operace, se zkrátila doba léčby zhruba o třetinu. Žena ani nemusela podstupovat radioterapii.

Lékaři zákrok navrhli, když při preventivním mamografickém vyšetření zjistili, že má pacientka v prsu nádor. Podrobné genetické vyšetření ukázalo, že jde o takovou mutaci genu, u níž je až 85procentní riziko vzniku rakoviny prsu a 20procentní riziko rakoviny vaječníků. Pokud by tedy chirurgové odstranili žlázy jen z nemocného prsu, hrozilo by, že se bujení časem objeví v druhém prsu, anebo na vaječnících.

V těchto případech se dosud postupovalo tak, že pacientka podstoupila dvě operace. Při prvním zákroku jí lékaři odebrali prsní žlázy a plastičtí chirurgové jí upravili prsa. Při druhém výkonu pak gynekologové odstraňovali vaječníky a vejcovody.

Tým chirurgů z brněnské fakultní nemocnice se rozhodl oba výkony provést v jednom okamžiku, kdy pacientku operovalo pět lékařů a dva operační týmy. "Zjištění, že jsem nemocná, bylo hrozné. Změnilo mi to život. Říkala jsem si, proč právě já? Po měsíci od výkonu se cítím velmi dobře," řekla pacientka.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, Brno, Fakultní nemocnice Brno, lékař, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Brně poprvé v ČR operovali prsa a vaječníky zároveň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.