Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Protiatomový kryt pod Špilberkem je v horším stavu, než se čekalo

Protiatomový kryt pod Špilberkem, který chtěla do dvou let zpřístupnit veřejnosti obecně prospěšná společnost Americký fond, je ve výrazně horším stavu, než se zdálo. K jeho opravě a zpřístupnění je potřeba víc peněz a víc času, informoval dnes v tiskové zprávě ředitel společnosti Pavel Paleček.

Kryt s označením 10-Z má přístup z Husovy ulice a společnost v něm chce udělat expozici studené války a komunismu v Československu. "Převzali jsme prostor o 1500 metrech čtverečních v lednu od města a zavázali se připravit expozici. Ale řešíme technické potíže, které zpřístupnění znemožňují," uvedl Paleček.

Zjistilo se, že část elektroinstalace je za hranicí životnosti a některé bezpečnostní prvky zcela chybějí. Na symbolickém odtajnění v polovině června vypadlo několik okruhů elektroinstalace. "Naštěstí si toho nikdo nevšiml, ale při denním provozu nelze spoléhat na náhodu," uvedl Paleček.

Dalším z mnoha problémů je, že původní nouzový výstup na Špilberk z roku 1959 nesplňuje současná bezpečnostní kritéria, a proto bude muset být před plným zpřístupněním přebudovaný. Fond investoval do městského objektu přes milion korun na nezbytné úpravy, a to především na vybudování chybějícího sociálního zázemí, které v krytu chybělo. "Předpokládali jsme, že peníze Amerického fondu použijeme především na audiovizuální zážitkovou expozici. Místo toho investujeme peníze do věcí, které s expozicí souvisejí jen vzdáleně nebo vůbec. Neobejdeme se proto bez podpory města a kraje," řekl Paleček. Původní odhad investic byl tři miliony korun.

Kryt je v majetku města a je součástí krajského Integrovaného záchranného systému. Nezisková společnost, která kryt spravuje, jej musí udržovat v provozuschopném stavu a dokládat pravidelné revize dobové techniky.

Kryt do skály pod Špilberkem vystřílela dynamitem německá správa během druhé světové války. Sloužil jako úkryt před bombardováním Brna a po válce krátce jako velkoobchod vínem firmy Löwy a Šmíd. V roce 1959 z něj vznikl super tajný velitelský bunkr pro klíčové pracovníky města a kraje pro případ atomové války. "Aby ale lidé měli možnost se do krytu dostat, rozhodli jsme se umožnit jim návštěvu do technického zázemí krytu formou exkurze na vlastní nebezpečí," uvedl Paleček.

Tu si lze rezervovat už nyní na webové adrese www.10-z.cz.Na projektu fond spolupracuje s brněnskými kulturními institucemi, s Vojenským historickým ústavem či Ústavem pro studium totalitních režimů ČR nebo společností Post Bellum.

Zdroj: ČTK

Štítky Špilberk, peníze, studená válka, druhá světová válka, Československo, Ústav pro studium totalitních režimů, Post Bellum, Vojenský historický ústav Praha, Česko, kryt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protiatomový kryt pod Špilberkem je v horším stavu, než se čekalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.