Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ze dna Vranovské přehrady lovili potápěči sekty

Potápěči dnes ze dna Vranovské přehrady na Znojemsku vylovili většinu z 914 lahví sektu, které na podzim na dno uložily Vinné sklepy Lechovice. Od té chvíle vinaři draží každou z lahví na internetu a výtěžek věnují Centru Paraple, které pomáhá lidem s poraněnou míchou. Letos poprvé se mohli do hloubky ponořit i dva z vydražitelů, kteří ale musejí mít potápěčský průkaz.

Slavnostní výlov a doprovodná show bude 15. srpna, kdy se také uskuteční předání šeku, loni se vybralo 221.000 korun. "Není možné vytáhnout všechny klece v jeden den naráz, proto jsme lahve vytáhli dnes a na 15. srpna na slavnostní výlov už jsme nechali pod hladinou jen jednu," řekla Hana Kurtinová z Vinných sklepů Lechovice.

Za měsíc se do vody ponoří i jedna z klientek Centra Paraple, která se jakožto vozíčkářka běžně potápí, ale pouze se známým doprovodem. Vinaři uloží na dno přehrady každý rok o jednu lahev víc než v roce předchozím, v roce 2000 to bylo 900 lahví. Na dno se dosud spouštěli buď v září, nebo v říjnu a v tu dobu také začíná na webu aukce.

Sekt ukládaný na dno přehrady se vyrábí z odrůd Rulandské bílé a Chardonnay. "Toto složení je ověřenou kombinací lechovického sektu, při jehož výrobě se využívá metoda tradičního kvašení v lahvi. Sekt zraje na dně přehrady v hloubce 40 metrů při teplotě pět stupňů a tlaku pěti atmosfér," píše firma na svém webu. Podle odborníků dává právě složení odrůd a uložení při stabilní teplotě a tlaku sektu nezaměnitelnou chuť.

Vinné sklepy Lechovice patří ke středně velkým vinařstvím, jejich vinice se rozprostírají na 230 hektarech.

Zdroj: ČTK

Štítky sekt, Vodní nádrž Vranov, vinný sklep, Lechovice, Centrum Paraple, okres Znojmo, přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze dna Vranovské přehrady lovili potápěči sekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.