Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kapli Mohyla míru na slavkovském bojišti už nebude ničit vlhkost

Známá kaple Mohyla míru, tyčící se nad slavkovským bojištěm a připomínající oběti slavné bitvy tří císařů, bude do prosince lépe chráněna proti vlhkosti. Rekonstrukce, která tomu má napomoci, bude stát asi 5,5 milionu korun a financuje ji Jihomoravský kraj.

S vlhkostí se Mohyla míru potýká od svého vzniku v roce 1912. Odborníci použijí na její odstranění nejmodernější postupy. "Potíže v objektu, postaveném jako symbol smíření, byly s omítkami, plísní, voda se objevovala na podlaze kaple," řekl ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček. Objekt bude lépe zaizolován proti vlhkosti. Vybudovány v něm budou i kanálky, jimiž bude více proudit vzduch. Do zdí budou pod nové omítky umístěny speciální panely - topidla udržující v objektu stabilní teplotu.

Známá kaple Mohyla míru (na snímku z 16. července), tyčící se nad slavkovským bojištěm a připomínající oběti slavné bitvy tří císařů, bude do prosince lépe chráněna proti vlhkosti. Rekonstrukce, která tomu má napomoci, bude stát asi 5,5 milionu korun a financuje ji Jihomoravský kraj. S vlhkostí se Mohyla míru potýká od svého vzniku v roce 1912. Odborníci použijí na její odstranění nejmodernější postupy.

Na budově sousedního muzea vznikne malá solární elektrárna. Elektrickou energií bude napájet speciální panely umístěné pod novými omítkami. Podle odborníků potrvá zhruba tři až pět let, než se podaří Mohylu míru zbavit vlhkosti zcela. Pak už nebude třeba tolik elektrické energie na vytápění kaple. Využije ji ale sousední budova muzea s expozicí o slavné bitvě.

Známá kaple Mohyla míru, tyčící se nad slavkovským bojištěm a připomínající oběti slavné bitvy tří císařů, bude do prosince lépe chráněna proti vlhkosti. Rekonstrukce, která tomu má napomoci, bude stát asi 5,5 milionu korun a financuje ji Jihomoravský kraj. S vlhkostí se Mohyla míru potýká od svého vzniku v roce 1912. Odborníci použijí na její odstranění nejmodernější postupy. Na snímku z 16. července je interiér kaple.

Mohylu míru navštíví ročně asi 25.000 turistů. Zájem o ni vzrůstá. V době největší slávy začátkem 20. století si ji ročně prohlédlo až 90.000 lidí. Reček doufá, že zájem veřejnosti o budovu po rekonstrukci bude zase vyšší. Mohyla stojí na Prackém kopci a vyhlídka z ní nabízí pohled na slavkovské bojiště. Bitva tří císařů se tam odehrála v prosinci 1805 a vyžádala si zhruba 40.000 životů.

Cílem muzea je, aby byly všechny práce hotovy do prvního prosincového víkendu, kdy se opět budou konat akce připomínající bitvu u Slavkova. Letos si příznivci historie připomenou její 210. výročí. Bitva je jedním z nejslavnějších vojenských konfliktů ve střední Evropě. Francouzský císař Napoleon v ní díky své geniální vojenské taktice porazil početnější šiky rakouského císaře a ruského cara.

Zdroj: ČTK

Štítky vlhkost, kaple, Jihomoravský kraj, omítka, Muzeum Brněnska, Napoleon Bonaparte, bitva u Slavkova, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapli Mohyla míru na slavkovském bojišti už nebude ničit vlhkost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.