Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno chce od Němců odkoupit většinový podíl ve Veletrzích Brno

Město Brno má zájem odkoupit od Messe Düsseldorf většinový podíl 61 procent ve společnosti Veletrhy Brno. Novinářům to dnes řekl primátor Petr Vokřál (ANO). Němci už prodej avizovali v roce 2012, dokončit ho chtějí letos.

Město má ve společnosti menšinový podíl 34 procent a má předkupní právo. Zbylých pět procent vlastní minoritní akcionáři. Zástupci města budou s německým vlastníkem jednat v srpnu. Vokřál nechce před schůzkou mluvit o ceně, za kterou by mohlo město Veletrhy Brno koupit.

Město vyšle do Německa malý tým, který bude s většinovými vlastníky o odkupu podílu jednat. Pověřený vedením týmu je Vokřál. "Chceme zjistit cenovou relaci, za kterou je možné podíl koupit. Od toho se vše bude odvíjet, protože uvidíme, jestli na to město bude mít, nebo nebude," uvedl Vokřál, který nechtěl částku vůbec přiblížit.

Právě cena byla v minulosti důvodem, na kterém jednání o odkupu vázla. Posudky si nechalo vypracovat jak město, tak Messe Düsseldorf. Za jakou cenu se nakonec budou téměř dvě třetiny akcií prodávat, není zřejmé. Informace se dosud lišily až o stovky milionů korun.

Vokřál ale řekl, že ve hře jsou tři varianty. "Město může podíl koupit samo a s managementem společnosti vytvoří koncept, jak dál areál využívat a více ho otevřít lidem, aniž se naruší veletržnictví. Pokud se s Messe Düsseldorf nedohodneme, budeme hledat finančního partnera, který by část podílu odkoupil. Jako město bychom si ale chtěli nechat většinový podíl, abychom měli vliv na chod firmy," uvedl Vokřál. Poslední možností by bylo hledání další veletržní společnosti, která by pomohla areál oživit a rozvíjet.

Generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš řekl, že by získání německého podílu městem byla nejlepší varianta. "Veletrhy by byly městskou firmou a měli bychom garanci toho, že v areálu nevznikne nějaké nákupní centrum. Navíc veletrhy jsou pro město strategicky důležité a mají svou hodnotu jako například nádraží nebo letiště," řekl Kuliš. Podle něj je navíc ve světě běžné, že veletržní areály spadají pod veřejnou správu. "Je to tak například v Německu, Rakousku i jinde v Evropě," dodal Kuliš.

Veletrhy Brno se v posledních letech dostaly do zisku. Za loňský rok měla společnost zisk po zdanění skoro 28 milionů korun. Poprvé ho však firma dosáhla jen díky příjmům z provozní činnosti, nikoliv z prodeje majetku, kterým si k zisku pomáhala v minulosti.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Veletrhy Brno, Petr Vokřál, Düsseldorf, ANO 2011, Německo, Evropa, Rakousko, Němci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce od Němců odkoupit většinový podíl ve Veletrzích Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.