Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Janáčkovo divadlo dostane novou fasádu

Město Brno pokračuje v opravách kulturních institucí. Novou fasádu dostane Janáčkovo divadlo, přičemž součástí investice budou také vnitřní technologie. Smlouvu o dílo schválila Rada města Brna v úterý 14. července 2015, jedná se o celkovou investici 44 mil. Kč.

Zhotovitelem akce bude společnost PS Brno, s. r. o., která dílo předá za 300 dnů. Opravy Janáčkova divadla proběhnou za plného provozu, výjimkou je repase tahového systému, která bude trvat 40 dní. Díky společné snaze města Brna a zhotovitele dojde k repasi ještě v průběhu divadelních prázdnin.

Předmětem veřejné zakázky je provedení stavby, která bude realizována jako jedna ucelená část sestávající ze tří kroků:

  • rekonstrukce fasády
  • rekonstrukce akumulátoroven
  • repase tahového systému na jevištním provazišti

Rekonstrukce fasády

Jedná se o rekonstrukci zavěšeného travertinového obkladu Janáčkova divadla včetně nezbytného doměření a stavebně-technického průzkumu. Po 50 letech existence stavby začínají obkladové desky odpadávat, praskat a deformovat se, což ohrožuje návštěvníky a kolemjdoucí. Kotvení zavěšeného kamenného pláště je provedeno pomocí ocelové výztuže, která je zkorodovaná a její statická funkce je značně oslabená následkem padesátiletého působení vzdušné vlhkosti, exhalací a dynamického působení okolní dopravy.

Rekonstrukce akumulátoroven
Jedná se o rekonstrukci akumulátoroven a místností usměrňovačů akumulátoroven Janáčkova divadla. Na základě provedené kontroly staničních akumulátorů bylo zjištěno, že oba akumulátory jsou už za svojí životností – baterie byly nainstalovány v květnu 1992, a jsou tedy v provozu již 23 let.

Repase tahového systému na jevištním provazišti
Jedná se o repasi tahového zařízení horní mechaniky Janáčkova divadla. Součástí bude realizace létacího stroje pro zavěšení a pohyb osob. Zařízení bude vybaveno motorickým pohonem a lokálním řídicím systémem v kategorii SIL3.

Tisková zpráva

Štítky Brno, divadlo, fasáda, Janáčkovo divadlo, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Janáčkovo divadlo dostane novou fasádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.