Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vranovská přehrada a rybník Suchý mají horší kvalitu vody

Vranovská přehrada v Bítově-Kopaninkách na Znojemsku a rybník Suchý na Blanensku mají zhoršenou kvalitu vody, vyplývá z měření jihomoravské Krajské hygienické stanice. Obě přírodní koupaliště jsou ale stále vhodná ke koupání.

Jihomoravští hygienici sledují okolo 20 přírodních koupališť. V ostatních je voda zcela bez problémů. Voda má od 18 do 27 stupňů Celsia.

Voda ve Vranovské přehradě ani v rybníku Suchý není nebezpečná. "Má pouze zhoršené vlastnosti, a proto může být kalná nebo je cítit rybinou," sdělil ředitel odboru hygieny obecné a komunální Miroslav Staněk.

Podle něj se kvalita vody může zhoršovat vlivem počasí, tepla a jiných faktorů. Problémy nastávají po vydatných deštích, kdy do koupališť nateče přívalová voda, která bývá zdrojem znečištění. Zatím však hygienici nemají žádné informace o tom, že by se někde nedalo koupat. Loni měla problémy právě Vranovská přehrada v Bítově-Kopaninkách, kde v jednu dobu hygienici koupání i zakázali.

Nejteplejší vodu má vodní dílo Nové Mlýny na Břeclavsku, kde bylo v tomto týdnu přes 27 stupňů Celsia. Nad 26 stupňů nabízí Lučina na Hodonínsku, pouhých 20 stupňů má Brněnská přehrada na Kozí horce. Brněnská přehrada v Rakovci, Rokli a na Sokolském koupališti má okolo 23 stupňů.

Kolem 24 stupňů je v Letovicích na Blanensku, o stupeň více v Palavě na Blanensku stejně jako v Bohuslavicích na Hodonínsku a Výrovicích nebo Vémyslicích na Znojemsku.

Přírodní biotop v Brně-jihu má kolem 22 stupňů stejně jako Kovalovice na Brněnsku. Luleč na Vyškovsku má přes 20 stupňů, Bantice na Znojemsku pouze necelých 19 stupňů.

Zdroj: ČTK

Štítky přehrada, rybník, okres Blansko, okres Znojmo, Krajská hygienická stanice, Vodní nádrž Vranov, okres Hodonín, Brněnská přehrada, okres Břeclav, Nové Mlýny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vranovská přehrada a rybník Suchý mají horší kvalitu vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.