Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Turisty by do zoo Brno mohla vozit elektrická dráha

Návštěvníky brněnské zoologické zahrady by na vrchol Mniší hory, na níž zoo sídlí, mohla vozit elektrická dráha. Spojovala by nový vstupní areál pod kopcem s dětskou zoo a byla by zhruba 400 metrů dlouhá. Pořídit ji lze za asi 20 milionů korun, řekl ředitel zahrady Martin Hovorka.

Obdobnou dráhu využívá jedno lyžařské středisko v Sasku. Vedení zoo shromažďuje s architekty k tomuto záměru podklady, které předloží představitelům Brna.

Na dráze jsou umístěny čtyř- až šestimístné vozíčky, které mohou na vrchol Mniší hory do hodiny přepravit až tisíc lidí. Vozíčky jezdí po lehké kovové konstrukci. Kvůli její instalaci nejsou nutné složité stavební práce, a tedy ani zásahy do krajiny.

"Nejprve je nutné postavit nový vstupní areál do zoo. Práce by mohly začít do dvou let. Společně s nimi, anebo hned po otevření areálu, by se měla začít stavět dráha," zdůraznil Hovorka. Peníze na projekt chce získat od zřizovatele zoo, města Brna.

Zoo loni navštívilo 270.000 lidí. Pokud bude mít zoo nový vstupní areál, je ředitel přesvědčený, že návštěvnost se zvýší až na 400.000 lidí ročně. Nyní má zahrada parkoviště jen s 20 místy, v novém areálu jich bude přes 300. Jeho součástí má být i správní budova s akvárii a expozicemi o mořském světě. 

Zahrada se od svého vzniku v roce 1953 potýká s tím, že leží v kopcovitém terénu. Tvoří ji osm kilometrů cest. Návštěvník musí na zhruba 700 metrech překonat asi stometrové převýšení, což se nelíbí nejen seniorům, ale také rodinám s malými dětmi.

Zoo pro návštěvníky nejprve pořídila elektrovozíky. Pak je nahradila ekologickým vláčkem, který každou hodinu odveze od správní budovy až k expozici Tropické království na vrcholu kopce asi 200 lidí. Kapacitně nepostačuje. Letos zoo proto pořídí druhý vláček za asi 1,5 milionu korun. Časem ani ten stačit nebude.

"Uvažovali jsme dokonce o vybudování lanovky-zubačky, ale nový systém, o němž se nyní jedná, je levnější, efektivnější a věřím tomu, že by z něj byla velká atrakce," doplnil ředitel.

Zoo Brno chová 800 zvířat z 200 živočišných druhů. K atrakcím patří lední medvědi, polární vlci, kamčatští medvědi, levharti cejlonští nebo pár vzácných tygrů sumaterských.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Mniší hora, Sasko, Zoologická zahrada Brno, Mniší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisty by do zoo Brno mohla vozit elektrická dráha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.