Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Speleologové zvou v Moravském krasu veřejnost na videoprojekce

Videoprojekce pro turisty zavedli speleologové ve zpřístupněných jeskyních Kůlna, Balcarka a Výpustek v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku. Příchozím přibližují například lov mamutů, život lovců sobů nebo utajovanou válečnou výrobu v podzemí. Řekl to vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Jeskyně Kůlna je na prohlídkovém okruhu Sloupsko-šošůvských jeskyní. Archeologové v ní kdysi objevili stopy o jejím osídlení neandertálci, což připomíná i tamní malá expozice se sochami těchto souputníků prapředků současného člověka.

Novinkou je šestiminutová videoprojekce, v níž divák vidí na třech skalních stěnách lov mamutů v životní velikosti. Obdobné video je nově také v nedaleké jeskyni Balcarce, kde o několik tisíc let po neandertálcích sídlili lovci sobů a koní. 

Projekce je nově také v jeskyni Výpustek u Křtin, kde měli nacisté za druhé světové války utajovanou výrobu součástek do leteckých motorů. "Bohužel žádný dokumentární film z Výpustku jsme nevypátrali. Našli jsme ale filmy z výroby motorů v Německu," uvedl Hebelka. Právě z nich pak vzniklo video.

V Moravském krasu je celkem pět veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně navštíví asi 350.000 turistů. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně s podzemní plavbou. Jsou propojeny se dnem známé propasti Macochy.

Zdroj: ČTK

Štítky jeskyně, Moravský kras, Balcarka, výroba, okres Blansko, Kůlna (jeskyně), CHKO Moravský kras, druhá světová válka, Německo, mamut, sob polární, Výpustek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speleologové zvou v Moravském krasu veřejnost na videoprojekce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.