Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

BMX/MTB Charity Jam – bikeři pro správnou věc

I malé město může dělat velké činy. 11.7.2015 se koná v areálů bývalého koupaliště v Brumově-Bylnici již šestý ročník BMX/MTB Charity Jamu, který pořádá nezisková organizace Demons Bike. BMX/MTB Charity Jam každoročně podporoval konkrétní dítě, které bylo mentálně nebo tělesně postižené a náklady na jeho léčbu byly více než vysoké. Letos tomu bude jinak.

Šestý ročník bude výjimečný. Finanční výtěžek z BMX/MTB Charity Jamu VI. poputuje k sestrám Šabovým (Pozlovice). Karolínce (3 roky) a Míši (1,5 let) byla diagnostikována Mukopolysacharidóza (MPS) třetího stupně. Jedná se o velmi vzácné, geneticky podmíněné onemocnění způsobené absencí životně důležitého enzymu v buňkách.

Organizmus obou holčiček není schopný odbourávat mukopolysacharidy, které jsou přítomny v těle každého z nás. Ty se poté hromadí a usazují v buňkách životně důležitých orgánů – v játrech, slezině, srdci nebo mozku. Napadené orgány postupně omezují svoji funkci až do úplného selhání. MPS je neléčitelná choroba.

První fáze se projevuje oslabeným organizmem, náchylným k virovým infekcím. Ve druhé fázi MPS dochází k postupné ztrátě rozumové i pohybové schopnosti a polykacímu reflexu. Během třetí fáze člověk přestává reagovat na běžné podněty a po velkém utrpení umírá. MPS je finančně náročná nemoc a rodina Šabových je v těžké sociální situaci. Stará se ještě o třetí dítě, sedmiletého, zdravého Ondru. Proto bychom chtěli pomoci právě jim. A nejen jim.

 

Vzhledem k vysoké úspěšnosti předchozího ročníku jsme se rozhodli, že letošní ročník Charity Jam podpoří také Míšu (25 let) a Davču (22 let). Michaela Matulová pochází z Brumova-Bylnice. Má kombinovanou vadu – těžké mentální a tělesné postižení. David Fibichr z Horního Němčí už více než 20 let bojuje s nemocí motýlích křídel. Tato nemoc se projevuje velmi zranitelnou kůží a tvorbou bolestivých puchýřů po celém těle. Zmíněné onemocnění postihuje také trávicí trakt, dýchací ústroj, sliznici a vylučovací ústrojí. Jedná se o doposud nevyléčitelnou chorobu.

Akce má každoročně místní sponzory, kteří finančně připívají. Do konečné sumy, která bude v den závodů předána rodičům dětí, se započítává také dobrovolné vstupné, příspěvky přes bankovní konto (č.ú.: 212348578/ 0600) a výtěžek z propagačních předmětů (náramky, trička) které si můžete zakoupit na místě. BMX/MTB Charity Jam je tradičně pod záštitou pana místostarosty Václava Bližňáka, který dohlíží na veškeré finanční transakce.

Účast potvrdili špičky BMX a MTB scény včetně Michaela Berana, který se na svém kole v místním parku proháněl už v předchozím ročníku. Všichni jezdci i organizátoři se vzdali veškerých finanční odměn ve prospěch Míši a Káji, Michaely a Davida. Minulý ročník závodu se konal na podporu Emmičky Koptákové, která trpí tetrazomií 15. chromozomu. Díky sponzorům, partnerům, mediálním partnerům a zejména občanům BrumovaBylnice, se podařilo během akce předat mamince Emmičky šek na neuvěřitelných 54 050 Kč.

Letos by organizátoři chtěli tuto sumu překonat. 

Štítky nemoc, Pozlovice, Michael Beran

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

BMX/MTB Charity Jam – bikeři pro správnou věc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.