Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podle Vokřála je pomoc uprchlíkům naše morální povinnost

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) se otevřeně postavil za přijímání uprchlíků.V akutním případě se město může ujmout několika desítek uprchlíků, napsal na svém facebookovém profilu a mimo jiné odsoudil zastrašování personálu brněnské kavárny Tři ocásci.

"Osobně považuji pomoc lidem v nouzi za morální povinnost. Obavám řady občanů z radikálního islámu rozumím, ovšem spojovat pomoc několika stovkám lidí s masivní islámskou invazí je hloupost," napsal Vokřál.

Podle Vokřála je cizince možné dočasně umístit do městských ubytoven určených pro potřeby sociálně slabých. „Tam jim můžeme poskytnout hygienické zázemí, stravování a základní zdravotní péči," napsal Vokřál.

Rada města Brna se migrací uprchlíků do Evropy zabývala a případě akutní nouze se Brno může ujmout až několika desítek běženců, dočasně je ubytovat ve svých ubytovnách určených pro potřeby sociálně slabých občanů a poskytnout jim hygienické zázemí, stravování a základní zdravotní péči.

V Brně sídlí i státní zařízení, která disponují lůžky a zdravotnickým materiálem, jsou zde charitativní a neziskové organizace, jež mohou v případě potřeby také pomoci. Město také nedávno přispělo ke vzniku Potravinové banky, která by v první fázi mohla běžencům nabídnout potraviny.

Primátor se také zastal brněnské kavárny Tři ocásci, která v uplynulých dnech čelila výhrůžkám kvůli tomu, že veřejně přijímání uprchlíků podpořila. 

"Pravicový, stejně jako levicový extremismus odmítám. Migrace uprchlíků je apolitickým tématem a jedná se v prvé řadě o pomoc lidem, kteří jsou v krizovém stavu. Starší generace si podobnou bezmoc dobře pamatuje z éry komunismu, kdy se tisíce českých občanů snažily nejrůznějšími způsoby dostat do svobodných zemí, které jim nabídly nový domov," dodal Vokřál. 

Vokřál uznává argument, že v případě uprchlíků ze Severní Afriky jde o zcela jinou kulturu. Upozorňuje ale, že obyvatelé západní Evropy z českých imigrantů také nebyli nadšeni a rovněž je přijímali se značnými obavami. "Na uprchlíky z komunistických zemí bylo často nahlíženo velmi podobně jako dnes na uprchlíky z Afriky, tzn. jako na nositele "nepřátelské ideologie". Přesto je západní Evropa po desítky let přijímala," napsal Vokřál. 

Podle Vokřála je dobře, že se o tomto tématu vede intenzivní debata. Ta podle něj ale nesmí vypadat tak, že po Brně budou chodit skupinky chuligánů a fyzicky napadat a zastrašovat lidi s jiným názorem. "Obavám řady občanů z radikálního islámu rozumím, ovšem spojovat pomoc několika stovkám lidí s masivní islámskou invazí je hloupost," dodal Vokřál.

 

Štítky uprchlík, Petr Vokřál, Tři ocásci, ANO 2011, Brno, Evropa, Západní Evropa, Afrika, Severní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle Vokřála je pomoc uprchlíkům naše morální povinnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.