Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O letních prázdnin čekají Brno změny v jízdních řádech

V Brně o víkendu začala rekonstrukce ulic Minská, Horova a Bráfova v Žabovřeskách, která potrvá asi rok. Dopravní podnik odklonil linky MHD a zavedl náhradní dopravu, řidiči musejí volit objízdné trasy a místní budou mít problémy s parkováním. Stavba za 221 milionů korun časově navazuje na ještě delší rekonstrukci ulice Milady Horákové. Brňany čekají i další změny v MHD.

Město zadalo rekonstrukci všech inženýrských sítí pod vozovkou, tedy teplovodu, vodovodu, kanalizace, bude se dělat i plynovod. Poté stavbaři budou dělat novou silnici, chodníky a tramvajovou trať. Opravy začnou u křižovatky s Chládkovou ulicí a skončí až u Rosického náměstí. Přestože se původně nepočítalo se zachování jednosměrné tramvajové zastávky Králova, měla by nakonec zůstat na svém místě.

Dopravní podnik rekonstrukci přivítal, protože tramvaje jezdily sníženou rychlostí a brzdily dopravu. Motoristé mají objízdnou trasu vyznačenou ulicemi Pod Kaštany, Hradecká, Žabovřeská a Královopolská.

Opravovanými ulicemi nepojedou tramvajové linky 3 a 11. Trojka pojede ze Staré Osady a skončí v zastávce Tábor. Linka 11 bude jezdit i o víkendech a z České pojede přes Mendlovo náměstí a Pisárky do Bystrce. Obsluhu uzavřených ulic zajistí linka x83, minibus se bude proplétat místní zástavbou. Jako částečná náhrada spojení České a Bystrce bude jezdit trolejbusová linka x30. Pojede přes Klusáčkovu, Spojovací, Přívrat a Svrateckou na konečnou Černého.

Brňany čekají o prázdninách ještě výluky tramvají mezi Jugoslávskou a Štefánikovou čtvrtí. Linka 5 pojede z Jugoslávské do smyčky Zemědělská a ve vyloučeném úseku ji nahradí autobusová linka x5, která bude provázaná s linkou 46. Lidé díky ní dojedou z Lesné až na Jugoslávskou.

Tramvaje nepojedou také k Ústřednímu hřbitovu a do Modřic od zastávky Celní. Linka 2 pojede z Celní na smyčku Švermova a linka 5 skončí už na Mendlově náměstí. Z něj pojede autobus x2 do Modřic.

Výluky v Brně

  • Minská, Horova (plánováno na rok): Tramvajová linka 3 je zkrácena na trasu Stará osada - Dětská nemocnice - Moravské náměstí -Česká - Konečného náměstí - Tábor. Tramvajová linka 11 je v úseku Česká - Vozovna Komín obousměrně odkloněna přes Šilingrovo náměstí, Mendlovo náměstí a Pisárky.
  • Merhautova (do 31. srpna): Tramvajová linka 5 bude od zastávky Jugoslávská odkloněna do smyčky Černá Pole, Zemědělská, čímž vynechá zastávky Zdráhalova, Venhudova a Štefánikova čtvrť.
  • Modřice (do 31. srpna): Linka 2 pojede po své trase pouze v úseku Stará osada - Celní a dále bude odkloněna do smyčky Švermova, čímž vynechá všechny zastávky v úseku Hluboká - Modřice, smyčka. Linka 5 bude v provozu pouze v úseku Zemědělská -Mendlovo náměstí, čímž vynechá všechny zastávky v úseku Poříčí -Ústřední hřbitov, smyčka.

Zdroj: ČTK, dpmb.cz

Štítky Brno, rekonstrukce, Milada Horáková, Žabovřesky, Modřice, Bystrc, Pisárky, Švermov, Dětská nemocnice FN Brno, Rosického náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O letních prázdnin čekají Brno změny v jízdních řádech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.