Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Automotodrom zastavil předprodej vstupenek na GP, nedostal dotaci

Automotodrom Brno dnešním dnem pozastavuje předprodej vstupenek na letošní ročník Grand Prix silničních motocyklů, který se má uskutečnit v půli srpna. Novinářům to řekl mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.

Důvodem rozhodnutí je fakt, že zastupitelé dnes nehlasovali o mimořádné dotaci 50 milionů korun, kterou jim radní doporučovali schválit na záchranu letošního závodu mistrovství světa.

Podle Smetany nemá Automotodrom na uspořádání závodů bez podpory veřejného sektoru peníze a Velká cena je ve velkém ohrožení. Brno má však nadále zájem Grand Prix zachránit a bude jednat s krajem a státem.

Automotodrom Brno oznámí celou situaci promotérské společnosti Dorna, které už dluží peníze za získání licence z minulých let. "Dorna rozhodne, zda se závod pojede, či nikoliv. My jsme nyní ve fázi, kdy hrubě porušujeme smlouvu. Nejhorší variantou by pro nás bylo, že bychom museli platit zalistovací poplatek, ale závody bychom nemohli uspořádat," řekl Smetana.

Zastupitelé měli rozhodnout o mimořádné dotaci 50 milionů korun, ale o návrhu ani nehlasovali. V rámci diskuze totiž nevyjádřili návrhu podporu opoziční zastupitelé, ale ani koaliční Strana zelených a plnou podporu celého hnutí neslíbil ani primátorův náměstek Matěj Hollan z Žít Brno. Primátor Petr Vokřál (ANO) proto předložil náhradní variantu.

"Zastupitelstvo Brna podporuje konání Grand Prix na Masarykově okruhu v dlouhodobém měřítku a nejen v letošním roce a deklaruje zájem podílet se s českým státem, Jihomoravským krajem, společností Dorna a Automotodromem na zajištění pořádání závodů," napsal v návrhu Vokřál.

Mnozí zastupitelé poukazovali na to, že by padesátimilionová dotace mohla zachránit pouze letošní ročník, na který by byla podpora extrémně vysoká. Brno chce proto iniciovat vznik uskupení složeného ze zástupců města, kraje a státu, které by získalo licenci od Dorny. Dorna by se zároveň měla zavázat k tomu, že poskytne smlouvu na licenci na dalších tři až pět let.

Jak stát, tak kraj i město by se měly finančně podílet na úhradě zalistovacího poplatku, který činí přes 70 milionů korun a kvůli kterému jsou závody údajně prodělečné. Zastupitelé však schválili, že město nedá více než deset milionů korun.

Založit společnost se zástupci kraje, města a státu už dříve navrhoval Jihomoravský kraj. Nabídl 20 milionů korun a dostal od státu dalších 30 milionů korun, které se rozhodl dát na letošní Grand Prix. Poskytnutí dotace ale podmiňoval spolupořadatelstvím, aby mohl kontrolovat, co se s penězi z veřejného sektoru děje. Automotodrom na to ale nepřistoupil, protože je podle Smetany smlouva kraje pro závody nevýhodná.

Krajský úřad nedoporučil radě kraje připojit se ke smlouvě navržené městem k financování Moto GP

Rada Jihomoravského kraje dnes na mimořádné schůzi vzala na vědomí informaci o včerejším společném jednání hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou a primátorem Brna Petrem Vokřálem.

"Nehodlám v zájmu nalezení dohody nijak komentovat dnešní výroky zástupců Automotodromu k výsledku večerní schůzky ministryně, primátora a mě, jednoznačně zastávám názor, že podmínky stanoví, s přihlédnutím k okolnostem ten, kdo poskytuje naprosto výjimečnou podporu v desítkách milionů korun. Nikoliv soukromý subjekt, který má být příjemcem této veřejné podpory,“ sdělil hejtman Michal Hašek.

Zdroj: ČTK, Tisková zpráva

Štítky dotace, Masarykův okruh, Jiří Smetana, Grand Prix, Brno, peníze, licence, Jihomoravský kraj, Petr Vokřál, Michal Hašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Automotodrom zastavil předprodej vstupenek na GP, nedostal dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.