Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravská města dávají ročně desítky milionů na péči o zeleň

Desítky milionů korun vynakládají města v Jihomoravském kraji každý rok na péči o zeleň. Nejvíce dává Brno, a to zhruba 30 milionů, řekl dnes mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. V Břeclavi stojí údržba zeleně ročně kolem 20 milionů, Hodonín a Vyškov dávají přes deset milionů.

Práce obsahují kácení a výsadbu dřevin, jejich kontrolu, zdravotní a bezpečnostní ořezy, ale také kosení trávy, výsadby květin, úpravy keřů a podobně. Brno loni pokácelo 330 stromů, skoro 3500 jich vysadilo a k tomu přidalo více než 8000 keřů. "Hlavní kontrolu stromů provádíme jedenkrát ročně v období vegetace. Týká se to stromů v parcích na ploše 79 hektarů a všech ve stromořadí, kterých je přes 17.000," informoval Žára. Kromě města se podílí na úpravě zeleně každá městská část, která dává peníze z vlastního rozpočtu. Brno má 29 městských částí.

Brno přes dohromady 2600 hektarů zeleně bez lesů, to znamená 69 metrů čtverečních zeleně na jednoho obyvatele. I s lesy má jihomoravská metropole přes 9000 hektarů zeleně, na jednoho Brňana v takovém případě připadá 238 metrů čtverečních.

Břeclav loni i letos vymezila na zeleň 20 milionů. "Loni jsme vykáceli přes 90 stromů a asi 150 vysázeli. Vizuální kontrolu stromů provádějí pracovníci městského úřadu průběžně," sdělil mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Hodonín ročně vydá za zeleň okolo 13 milionů korun. "Běžně každý rok pokácíme kolem stovky stromů. Nejčastějším důvodem je špatný zdravotní stav. Vloni jsme ale provedli větší zásah a odstranili jsme zhruba 300 kusů. Nově jsme vysadili 500 stromů a keřů," uvedla vedoucí oddělení údržby a zeleně hodonínské radnice Kateřina Konečná. Na část výsadby město získalo dotaci z Evropské unie.

"Všechny stromy ve městě, kterých je přes 13.000, evidujeme na portále www.stromypodkontrolou.cz. Kontrolují je odborní arboristé a u stromů s předpokládaným zhoršováním stavu, při stavbách nebo podnětech od občanů provádí kontrolu ještě správci zeleně," doplnila Konečná.

Vyškov stálo v minulém roce opatrování zeleně přes 11 milionů. "Pokáceli jsme asi 70 stromů v lokalitě sportovního areálu ve Smetanových sadech a přednádraží Českých drah z důvodu výstavby a také na Sídlišti Osvobození z důvodu poškození," řekla mluvčí Vyškova Petra Bezdomniková. Město vysázelo téměř stovku stromů a dvojnásobek keřů.

Znojmo loni dalo na zeleň 3,5 milionu korun. Pokácelo 76 stromů. "Vysázeli jsme jich naopak 360, dále pak 7500 keřů, 10.000 trvalek, stejný počet rostlin obilní zeleně a přes 21.000 kusů letniček," doplnila asistentka znojemské mluvčí Taťána Pavelková. Kromě toho Znojmo loni zpracovalo projekt péče o stromy, který detailně hodnotí stav 550 stromů v městském parku.

Zdroj: ČTK

Štítky strom, Brno, keř, Vyškov, Břeclav, Hodonín, Jihomoravský kraj, Evropská unie, Znojmo, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravská města dávají ročně desítky milionů na péči o zeleň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.