Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Léto přesune herce i diváky do plenéru

Autentická letní pohoda se každoročně stává „přidanou hodnotou“ divadelních představení pod širým nebem. Autoři a herci Městského divadla Brno letos opět potěší ctitele opusů stvořených přímo pro malebný prostor Biskupského dvora, kteří nadto oplývají náklonností k moravské historii.

Po výpravné legendě se zpěvy Baron Trenck a činoherním baletu Cyril a Metoděj sáhl autorský tým Slovák – Šotkovský – Štěpán – Cón po příběhu světově proslulého zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela, opata augustiniánského kláštera na Starém Brně. Inscenací Mendel aneb Vzpoura hrášků chtějí tuto volnou trilogii autorských představení završit.

Mendela tvůrci pojali jako symbol Brna a s jeho osobou spojili nejrůznější brněnské legendy. Nepůjde o tradiční životopisné drama, ale o komediální zpěvohru s původními písněmi, kde dokonce dostane slovo i personifikovaný starobrněnský hrách.

Hra chce podle dramaturga Jana Šotkovského pobavit, ale ne život a dílo zakladatele genetiky zlehčovat. „Uchýlili jsme se k fíglu, který se jmenuje divadlo na divadle. Mladý vědec, bádající o Mendelovi, najednou potká impresária, který mu nabídne možnost během dvou hodin divadelního představení prožít Mendelův život,“ nastínil představení dramaturg.

Divadelníci oslovili ke spolupráci historiky. „Všechno, co se na jevišti v kulisách monumentálního Petrova objeví, je pravda,“ dodal režisér Stanislav Slovák. „Když jsme se vnořili do látky, byli jsme velmi mile překvapeni tím, jak byl Mendelův život docela dramatický a pěkný.“

Premiéru si zpěvohra odbude 21. června, následovat bude osm repríz. Hru zdobí hudba skladatele Karla Cóna a herecké výkony Lukáše Janoty, Milana Němce, Ladislava Koláře nebo Zdeňka Junáka.

Na další představení jsou diváci zváni od 22. do 26. června a od 5. do 7. července, vždy ve 20.30 hodin. Koncem června a v červenci jsou připraveny ještě reprízy Barona Trencka, My Fair Lady (ze Zelňáku) a Noci na Karlštejně.

Ani tradiční Letní shakespearovské slavnosti na Špilberku neochudí diváky o premiéru. Tou bude inscenace Romeo a Julie v režii autorského tandemu SKUTR – Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský – s Terezou Voříškovou, Janem Sklenářem či Naďou Konvalinkovou v hlavních rolích.

Představení zahájí přehlídku 20. července a ta pak do 13. srpna uvede ještě inscenace Mnoho povyku pro nic, Zkrocení zlé ženy, Jak se vám líbí, Sen noci svatojánské a Veselé paničky windsorské. Více na www.shakespearebrno.cz .

Zdroj: Brno.cz

Štítky Gregor Mendel, představení, herec, Městské divadlo Brno, František Trenck, Karel Cón, divadelní představení, Cyril a Metoděj, plenér, Naďa Konvalinková, Tereza Ramba, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto přesune herce i diváky do plenéru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.