Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravští hygienici upozorňují na začínající sezonu klíšťat

V Jihomoravském kraji začíná sezona klíšťat, řekla novinářům ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygieny Renata Ciupek. V kraji se každoročně vyskytují desítky případů nakažení klíšťovou encefalitidou. Některé mohou skončit smrtí, varují hygienici. Podle Ciupek by lidé neměli onemocnění podceňovat a zapomínat na očkování.

V loňském roce zaznamenali hygienici 31 případů klíšťové encefalitidy a ani jedno úmrtí, předloni to bylo 55 případů a dvě úmrtí, v roce 2012 se nakazilo 74 lidí. "Loňský rok byl sušší, a proto bylo případů méně," řekla Ciupek.

V Jihomoravském kraji se ročně objeví od 30 do 80 případů nakažení klíšťovou encefalitidou, což je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Právě v těchto dnech by měla být klíšťata aktivní. Hygienici už zaznamenali první případy. "K dnešku máme dva nakažené lidi, loni jsme měli v této době jeden případ," uvedla Ciupek.

Podle ní klíšťatům nevyhovuje sucho, ale potřebují vlhko a teplo. Pokud ranní teplota neklesne pod sedm stupňů, je to přesně to, co potřebují.

Ciupek upozorňuje, že by lidé neměli onemocnění podceňovat. V celé republice je proti klíšťové encefalitidě očkována zhruba pětina obyvatel. Nejohroženější skupinou jsou lidé nad 50 let. "Bohužel jsou nejméně očkovaní ze všech. Není jich ani pětina. U starších lidí má přitom onemocnění mnohem horší průběh než u mládeže a také hrozí vážnější následky," zdůraznila Ciupek. Důvodem je fakt, že děti mívají lepší imunitu, kdežto starší lidé mívají tělo opotřebovanější. Nákaza může vyvolat například obrnu, epilepsii, nespavost. "Přitom se často stává, že přijdou rodiče nebo prarodiče na očkování dětí. A když se jich zeptáme, zda jsou očkovaní oni, řeknou, že to nepotřebují," řekl ředitel jihomoravské hygieny Jan Mareček.

Zdroj: ČTK

Štítky klíště, Jihomoravský kraj, klíšťová encefalitida, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští hygienici upozorňují na začínající sezonu klíšťat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.