Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vesnicí roku Jihomoravského kraje se stala Rudka na Brněnsku

Rudka na Brněnsku se stala Vesnicí roku. Rudka získala Zlatou stuhu a postupuje do celostátního kola. Jeho vítěz se stane nositelem Vesnice roku 2015. Loňským vítězem v Jihomoravském kraji byla obec Vrbice na Břeclavsku, o rok dříve to byly Šakvice.

V Rudce žije téměř 400 obyvatel. "Mám z ocenění opravdu velkou radost a nemám slov," řekla při vyhlášení starostka Marie Jirglová. Do soutěže se v letošním roce přihlásilo deset obcí, které hodnotila odborná komise složená ze zástupců kraje a různých ministerstev.

Vesnicí roku 2015 Jihomoravského kraje byla 11. června vyhlášena obec Rudka na Brněnsku (na snímku). Leží na úpatí Českomoravské vrchoviny mezi vesnicemi Domašov a Litostrov a žije v ní 350 obyvatel.

Kvůli nízkému počtu přihlášených obcí se neudělovalo pět stuh, ale pouze tři. Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu získaly Kozojídky na Hodonínsku. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí přidělila komise obci Hrušky na Vyškovsku.

Vesnicí roku 2015 Jihomoravského kraje byla 11. června vyhlášena obec Rudka na Brněnsku (na snímku). Leží na úpatí Českomoravské vrchoviny mezi vesnicemi Domašov a Litostrov a žije v ní 350 obyvatel.

Vítězná vesnice Rudka je necelých 30 kilometrů západně od Brna. Rozkládá se v Křižanovské vrchovině a leží po obou březích Bobravy, která pramení v lese nedaleko Rudky. Na jejím toku je v obci vybudovaný rybník.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Brněnsko, Rudka, Zlatá stuha, okres Břeclav, Šakvice, Vrbice, stuha, Českomoravská vrchovina, Domašov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku Jihomoravského kraje se stala Rudka na Brněnsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.