Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Boskovštejně na Znojemsku se včera otevřelo muzeum kol

Muzeum kol se včera otevřelo veřejnosti v Boskovštejně na Znojemsku. V bývalé gotické tvrzi a barokním mlýně mohou návštěvníci vidět tři stovky exponátů a kustod Jan Šírer slibuje, že to je teprve začátek. Expozice má kam růst a jsou další sběratelé včetně zahraničních, kteří sem mohou některá kola umístit, řekl. Muzeum chtěl otevřít již před osmi lety, nápad však uskutečnil až nyní.

Muzeum lze navštívit do konce září denně od 10:00 do 17:00, vstupenka stojí 170 korun a Šírer říká, že na důkladnou prohlídku si zájemci mohou vyčlenit klidně čtyři hodiny. O každém exponátu je schopen zaníceně vyprávět. "O kola se zajímám řadu let, měl jsem obchody i služby," říká 48letý sběratel.

Kola jsou rozmístěna do desítky místností. Expozice přibližují různá období vývoje cyklistiky od prvopočátků v první čtvrtině 19. století do dneška. "V expozici jsou například závodní kola od roku 1892 do dnešní doby, která dokumentují také vývoj přehazovacích systémů. Jsou zde horská kola od roku 1984, spousta kol s dřevěným rámem včetně některých unikátů," popsal epozici Šírer. Místnosti s bicykly zdobí také více než 100 velkých litografických plakátů z let 1888 až 1910.

Tvůrci muzea, kteří mají prostory zatím pouze pronajaté, chtějí pečovat nejen o sbírky, ale i o celý areál. "Postupem času bychom zde chtěli mít půjčovnu kol, zkušební dráhu pro testování nových modelů včetně elektrokol ve spojení s bikovými traily. Chtěli bychom tu mít i restauraci a ubytování, ale dříve než příští rok to nebude," řekl Šírer. Zatím je zde občerstvení v retro stylu.

Podobné muzeum cyklistiky vzniklo před pár lety například v opraveném špýcharu v Nových Hradech na Orlickoústecku.

Zdroj: ČTK

Štítky muzeum, Boskovštejn, okres Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Boskovštejně na Znojemsku se včera otevřelo muzeum kol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.