Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Park Špilberk ozvláštní socha k poctě básníka Skácela

Loni v říjnu město Brno již podruhé vyhlásilo výtvarnou soutěž o návrh na ztvárnění sochy věnované básníku Janu Skácelovi. Soutěžní návrhy mohli tvůrci podat do konce letošního března, posuzováno jich bylo 42. Rada města Brna 26. května vyhlásila pořadí autorů, navržené odbornou komisí, a schválila realizaci vítězného díla od sochaře Jiřího Sobotky.

Vítězný návrh je koncipován jako stylizovaný portrét básníka, jehož tvar je definován vrstvami k sobě svařených nerezových trubek. Podle poroty ke kladům patří, že nepracuje s portrétem jako s kompaktní hmotou – struktura povrchu je oživena průhledy skrz jednotlivé komponenty, umožňuje živou interakci objektu s okolím a návštěvník parku zároveň může vnímat okolní svět pohledem básníka.

Cílem soutěže bylo získání návrhu na realizaci figurálního sochařského díla, které by mělo být umístěno v parku Špilberk. Socha je chápána jako pocta Janu Skácelovi, významnému básníku, spisovateli a překladateli, spjatému s městem Brnem. Umělecké dílo by se mělo stát trvalou plnohodnotnou součástí parku a mělo by přispět k ozvláštnění a kultivaci daného prostoru.

Zdroj: Brno.cz

Štítky Jan Skácel, Špilberk, Brno, socha, Jiří Sobotka, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park Špilberk ozvláštní socha k poctě básníka Skácela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.