Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Predátoři, tropičtí korýši a Nemo s Merlinem

Tropické království brněnské zoologické zahrady je nyní obohaceno o tři mořská akvária, která představují mořské predátory, obyvatele korálových útesů a tropické korýše. Ve více než pěti tisících litrech slané vody jsou největší ozdobou korýši rodu Panulirus, kteří jsou k vidění jen zřídka.

Voda v nádržích má teplotu 26°C a obsahuje jeden kilogram soli na metr krychlový. V první nádrži mohou návštěvníci sledovat mořské predátory -  perutýny a murény. Perutýni jsou mořské dravé ryby, vyznačující se prodlouženými paprsky hřbetní a prsní ploutve. Disponují jedem, který je srovnatelný s jedem kober, způsobující vážná zranění až smrt. Žijí v teplých mořích, Indickém a Tichém oceáně. V Zoo Brno je z deseti známých druhů perutýn ohnivý, tykadlový a pruhovaný.

Murénovití je čeleď mořských dravých ryb spadající mezi paprskoploutvé, které mají typicky protáhlé tělo připomínající hada a chybí jim břišní ploutve. Murény se vyskytují ve všech tropických a subtropických mořích v mělkých vodách u útesů a skrývají se v trhlinách. Muréna je noční predátor, během dne lze nejčastěji spatřit její hlavu vyčnívající z úkrytu.

Brněnské akvárium zdobí muréna příčnopruhá a hvězdicovitá. Akvárium „korálový útes“ není biotopicky zaměřena a obsahuje různé útesové nedravé ryby, měkké korály, korýše, ježovky apod. Děti jistě ocení přítomnost pohádkových hrdinů Nema, Merlina a Dory. Třetí nádrž je určena pro tropické teplomilné korýše, které je však velmi obtížné získat. V současné době je v nádrži jeden kus nádherného korýše druhu Panulirus versicolor, v brzké době očekáváme dodání dvou jedinců druhu Panulirus ornatus.

Tisková zpráva

Štítky nádrž, ryby, Zoologická zahrada Brno, Tichý oceán, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Predátoři, tropičtí korýši a Nemo s Merlinem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.