Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Strážníci dohlédnou na přehlídku ohňostrojů i další festivalové akce

Všude, kde se něco děje, budou i letos strážníci během festivalu Brno – město uprostřed Evropy (BMUE). Zvláštní zřetel patří již tradičně přehlídce ohňostrojů Starobrno Ignis Brunensis.

Měsíc trvající festival BMUE si i letos vyžádá desítky hlídek městské policie. Strážníci v součtu jednotlivých dopravně-bezpečnostních opatření pošlou na související akce bezmála šest set* svých lidí. Pod každým z ohňostrojů na Brněnské přehradě najde svá stanoviště přibližně padesátka strážníků.

Rozmístí se na vytížené křižovatky, podél silnic, do blízkosti odstavných parkovišť i odpočinkových ploch. Přímo na vodní hladině bude operovat člun s hlídkou poříční jednotky, strážníci se rozmístí rovněž podél břehů. Díky služebnímu plavidlu mohou strážníci pružně reagovat na nenadálé situace nejen během ohňostrojné produkce.

Přítomnost strážníků dopravní jednotky je už neodmyslitelnou součástí každého ohňostroje zejména na Brněnské přehradě, kde koordinují příjezdy i odjezdy vozidel, navádějí řidiče k parkovacím místům a v rámci svých možností také dohlížejí na již stojící auta, aby zamezili případným pokusům o vloupání.

Do potíží se obvykle dostávají lidé cestující MHD i motoristé, kteří za večerním zážitkem zamíří na poslední chvíli. Světla ohňostrojů pak mnohdy kvůli složité dopravní situaci sledují v lepším případě přes okna tramvají nebo svých aut, v horším případě ohňostroj vůbec nestihnou. Stejně jako v minulém roce, kdy v bezprostřední blízkosti přehrady došlo k několika dopravním nehodám, užší cesty se ucpaly a někteří řidiči zůstali po dobu show ve svém autě mezi domy bystrcké zástavby.

Strážníci se zaměří také na dodržování tržního řádu. V minulosti ho někteří stánkaři i provozovatelé atrakcí opakovaně porušovali, například nedodržením otevírací doby nebo dokonce chybějícím povolením k  provozu.

Brněnské ohňostroje zhlédnou každý rok statisíce diváků. Obdobná návštěvnost se očekává i letos, městská policie proto doporučuje využít městské hromadné dopravy, která bude speciálně pro tyto účely významně posílena. I při volbě MHD je optimální vyrazit alespoň v mírném předstihu, aby návštěvníci kvůli přeplněným vozidlům nepromeškali začátek představení.

Výhodou návštěvníků, kteří nevyužijí automobil, je již tradiční a pečlivě dodržovaná přednost pro pěší. Odjezd osobních aut je možný až po odchodu chodců.

Pro ty, kdo do okolí přehrady zamíří vlastním vozidlem, jsou připraveny parkovací kapacity:

  • na Staré dálnici (cca 1200 parkovacích míst)
  • v ulici Páteřní
  • před ZŠ Vejrostova
  • u obce Rozdrojovice (při příjezdu od Kuřimi)

Veřejnost se na strážníky může v případě komplikací nepřetržitě bezplatně obracet prostřednictvím linky 156.

Zdroj: MPB

Štítky ohňostroj, Brno – město uprostřed Evropy, Evropa, Brno, Brněnská přehrada, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci dohlédnou na přehlídku ohňostrojů i další festivalové akce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.