Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud poslal za exnáměstka primátora Zlína na dva roky do vězení

Brněnský městský soud dnes poslal za podplácení na dva roky do vězení někdejšího náměstka primátora Zlína Martina Janečku (dříve ČSSD). Stejný trest udělil také právníkovi Radku Dvořákovi a 20 měsíci nepodmíněně potrestal bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR Dalibora Kučeru.

Všem udělil pokuty od 300.000 do 400.000 korun. Všichni tři vinu popírají. Verdikt není pravomocný. Mohou se odvolat ke Krajskému soudu v Brně. Kauzou se soudy zabývají již několik let.

Muži chtěli podle obžaloby podplatit insolvenčního správce věřitelské firmy, který vymáhal po Janečkově společnosti Square Transaction dluh 30 milionů korun. Za úplatek 750.000 korun měl správce dluh administrativně snížit přibližně na šest milionů korun. Správce Petr Dokládal se ale obrátil na policii.

Janečka, Dvořák i Kučera tvrdí, že Dokládal není věrohodný. Janečka v souvislosti s kauzou rezignoval na zlínského zastupitele. "Nikomu jsem žádné peníze na úplatek nedal," řekl v minulosti opakovaně při soudním projednávání kauzy.

Městský soud se případem zabýval již podruhé. Původně Janečku, Dvořáka a Kučeru potrestal podmínkami a pokutami. Krajský soud v Brně ale trest změnil na nepodmíněný s tím, že všichni tři dostali po dvou letech vězení. Kauza skončila až u Nejvyššího soudu. Verdikt zrušil a nařídil opětovné projednání kauzy.

Městský soud opět zhodnotil důkazy a nepodmíněné tresty potvrdil. Součástí rozsudku je i pro Janečku zákaz výkonu funkce statutárního orgánu v obchodních společnostech na čtyři roky. Pro Kučeru by měl tento zákaz platit tři roky. Dvořák má na pět let zakázáno působit jako advokát.

Zdroj: ČTK

Štítky věznice, Zlín, Radek Dvořák, Fotbalová asociace České republiky, ČSSD, Městský soud v Brně, Krajský soud v Brně, Nejvyšší soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud poslal za exnáměstka primátora Zlína na dva roky do vězení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.